Julija Cezaris (kćer Julija Cezara)

(Preusmjereno sa stranice Julija (kćer Julija Cezara))

Julija Cezaris (latinski: Julia Caesaris, klasični latinski: IVLIA•CAESARIS, 83. ili 82. pne. - 54. pne.) bila je rimska plemkinja iz doba kasne Republike, poznata kao najstarija kći Julija Cezara te supruga njegovog saveznika, a kasnije glavnog suparnika Pompeja. Antički izvori je opisuju kao ženu izuzetne ljepote i moralnih kvaliteta.

Julija u Promptuarii Iconum Insigniorum a Seculo Hominum. Natpis kaže: "Julija Cezaris; Cezarova kći; Pompejeva supruga."

Rodila se kao kći Cezara i njegove prve supruge Kornelije Cinile. Otac ju je godine 59. pne. dao za suprugu Pompeju čime je cementiran Prvi trijumvirat. Iako je brak bio političke prirode, a muž od nje stariji 23 godine, antički izvori ga navode kao sretan, odnosno da su se obje supružnika iskreno voljeli. Pompej je navodno bio toliko zaljubljen u svoju suprugu da je razmišljao da se povuče iz politike kako bi što više vremena provodio s njom; time se objašnjava i njegova odluka da, usprkos toga što je imenovan za guvernera Hispanije, ostane u Rimu i upravne poslove obavlja preko posrednika.

Kada je godine 55. pne. prilikom izbora za edile došlo do nereda, Pompejeva odjeća je poprskana krvlju nekih od sudionika. Kada je Pompej preko roba poslao odjeću da se opere u kući, Julija je, tada trudna, pomislila da joj je muž mrtav i dobila spontani pobačaj. Od toga se nikada nije oporavila, a kada je sljedeće godine zatrudnila, umrla je pri porođaju. Pompej je bio shrvan bolom, ali su političke posljedice po Republiku bile još gore - Julijina smrt je prekinula vezu sa Cezarom, učinivši novi građanski rat gotovo neizbježnim.

Portreti u fikciji uredi

Julija se pojavljuje kao lik u Danteovoj Božanstvenoj komediji, gdje je smještena u Limbo, odnosno prvi krug Pakla, određen za kreposne pogane.

Osim toga se pojavila i kao lik u američkoj TV-miniseriji Julije Cezar iz 2002. godine gdje ju je tumačila italijanska glumica Nicole Grimaudo.

Njen lik se također pojavljuje na samom početku anglo-američke serije Stari Rim, gdje je navedeno da je umrla 52. pne. - dvije godine kasnije nego u historiji.