Judith od Flandrije

Judith od Flandrije (ili Judith od Francuske) (cca. 843 – 870)[1] bila je najstarija kćer franačkog kralja i svetog rimskog cara Karla Ćelavog i njegove supruge Ermentrude od Orléansa. Kroz brakove za dva kralja Wessexa - Æthelwulfa i Æthelbalda, Judith je dva puta bila kraljica, a kroz treći brak - za Balduina, postala je prva grofica Flandrije i predak kasnijih grofova od Flandrije.

Judith
Suprug/a Æthelwulf od Wessexa
Æthelbald od Wessexa
Balduin I od Flandrije
Potomstvo Balduin II
Charles
Raoul
Kuća Karolinzi
Otac Karlo Ćelavi
Majka Ermentrude od Orléansa
Rođen/a cca. 843
Umro/la 870

Prvi put se udala godine 856. kada nije bila starija od četrnaest godina. Aethelwulf se vjenčao za nju za vrijeme povratka s hodočašća u Rim. Pri dolasku u Englesku joj je muž nastojao izbjeći građanski rat, odnosno sukob sa buntovnim sinom Aethelbaldom. U tu je svrhu izveo ceremoniju podjele vlasti, u kojoj je Judith sjedila kraj njega na prijestolju, postavši prva supruga anglosaksonskog kralja koja se službeno nazivala "kraljicom". Muž joj je umro početkom 858. Nakon toga se vjenčala za Aethelbalda, ali je 860. Rimokatolička crkva poništila taj brak, smatrajući ga povredom odredbi o zabrani incesta. Oko Božića 861. se, bez očevog pristanka udala za Balduina, budućeg grofa od Flandrije.

Otac je bio zbog toga bijesan, i tražio je od Crkve da poništi brak i ekskomunicira oboje supružnika. Judith se zbog toga sklonila kod Karlovog rođaka Lotara II, a potom otišla u Rim gdje je od pape Nikole I dobila službeni blagoslov za brak.

Sa Balduinom je imala tri sina: Karla (r. 863), koji je umro mlad, Balduina (864/868 - 916), budućeg grofa te Raoula (cca. 869 - 896).

Preci uredi

Fusnote uredi

  1. Datum rođenja nije precizan. Janet Nelson u svom članku o Æthelwulfu ga datira iza 843, ali unos za Judith u A Biographical Dictionary of Dark Age Britain navodi da je imala četrnaest godina prilkom udaje za Æthelwulfa 856.

Izvori uredi

Prethodi:
Osburga
Kraljica Wessexa
856–860
Slijedi:
Wulfthryth
ili Ealhswith