Joga Savez Srbije

Prvi Joga savez Srbije (JSS) konstituisan je osamdesetih godina, a registrovan devedesetih godina dvadesetog veka. Osnovan je sa ciljem uspostavljanja standarda joga prakse, joga obrazovanja i podizanja kvaliteta joga instruktorskog rada.

Nadležni nacionalni savez za oblast joge u Republici Srbiji uredi

Danas je Joga savez Srbije nadležni nacionalni savez za oblast joge u Srbiji koji okuplja najveći broj joga društava iz Srbije, ali i saradnika iz čitavog sveta reprezentujući kvalitetan pristup jogi. Članice Joga saveza Srbije su postigle konsenzus oko statuta, pravilnika i etičkog kodeksa, načina vođenja registra sertifikovanih joga instruktora i izdavanja licenci, a sve u nameri uspostavljanja standarda, podsticanja kontinuiranog usavršavanja i međusobne saradnje.

Uspostavljanje joga standarda uredi

Sve članice Joga saveza Srbije uspostavile su standarde deklarisane od Svetske i Evropske joga federacije, čiji je savez član. Joga savez Srbije pruža informacije, odnosno stručne konsultacije, svim joga društvima iz Srbije koja su zainteresovana da svoje aktivnosti u jogi usklade sa međunarodnim standardima, registruju svoj instruktorski rad i izvrše potrebnu dopunu znanja. Joga Savez Srbije podstiče razvoj joga aktivnosti, usklađuje aktivnosti svojih članova, organizuje unapređivanje stručnog rada joga stručnjaka; stvara uslove i podstiče bavljenje jogom. Nakon konferencije Internacionalne joga federacije održane u Rimu, profesor dr Predrag Nikić kao predsednik Joga saveza Srbije inicirao je osnivanje Međunarodne joga akademije namenjene školovanju instruktora i učitelja joge. JSS pruža svu logističku podršku u informacionim, materijalnim i ljudskim resursima u radu Akademije.

Kontinuirana stručna joga edukacija uredi

Savez upućuje joga društva i instruktore joge na kontinuiranu stručnu edukaciju u jogi. U skladu sa tim zahtevom, Joga savez Srbije dva puta godišnje organizuje Međunarodni joga kamp (letnji i jesenji) na kojem se instruktori iz joga centara iz Srbije i drugih zemalja stručno usavršavaju joga metodama.

Naučno-istraživačke aktivnosti uredi

Joga savez Srbije instruktore joge upućuje na izučavanje naučne i stručne literature o jogi podstičući ih da se uključe u naučna istraživanja efekata joga prakse. Svim članovima Joga saveza Srbije omogućeno je direktno uključenje u naučno-istraživačke aktivnosti Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge kao i pristup naučnoj literaturi o jogi.

Međunarodna konferencija o jogi uredi

U saradnji sa Međunarodnim društvom za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, Joga savez Srbije u avgustu mesecu svake godine organizuje Međunarodnu naučnu interdisciplinarnu konferenciju o jogi koja se održava u Kongresnom centru Sava. Ona okuplja najveće naučne autoritete koji izučavaju fenomene praktikovanja joge u različitim naučnim oblastima.

Naučni joga časopis uredi

Joga savez Srbije u saradnji sa Međunarodnom joga akademijom i Međunarodnim društvom za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge izdaje Međunarodni naučni časopis o jogi: Smisao, koji prezentuje odabrane rezultate naučnih istraživanja na polju joge.

Međunarodni festival joge uredi

Joga savez Srbije svake godine, odmah nakon završetka konferencije organizuje Međunarodni festival joge na kojem se, pored domaćih, predstavljaju i joga društva iz celog sveta. To je prilika da se predstavnici različitih škola joge u duhu razumevanja upoznaju sa posebnostima stilova joge koju zastupaju. Festival se izvodi i sa ciljem da se građanima Srbije pruži mogućnost da se upoznaju sa različitim školama i stilovima prisutnim i u drugim zemljama sveta.

Promotivni časovi joge u gradovima Srbije uredi

Joga savez Srbije tradicionalno organizuje akciju besplatnih časova joge u prirodi pod nazivom „Vežbajte jogu sa nama“ na zelenim površinama gradskih parkova, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, sa ciljem da se svim zainteresovanim građanima Srbije omogući da vežbaju jogu i da pasivan odmor zamene aktivnim, uz vođstvo školovanih i sertifikovanih instruktora Joga saveza Srbije.

Art joga similiris uredi

Joga savez Srbije je inicirao novi stil joge u Srbiji - Art joga similiris koji je nastao kao potreba spajanja senzibiliteta joge i umetnosti i u kojem se, tokom izvođenja joga serijala, akcentira estetska dimenzija. Art joga similiris je stil joge koji se izvodi uz muzičku pratnju kirtana ili bajana, uz bazični joga zahtev da je pokret usklađen sa disajnim tokom, ritmom muzike i fokusiranjem pažnje na određene energetske centre, pružajući učesnicima i gledaocima umetnički doživljaj.

Obuka za instruktore joge uredi

Joga savez Srbije na osnovu rešenja nadležnog Ministarstva RS i Odluke akreditacionog tela Evropske joga federacije sprovodi program stučnog osposobljavanja za sticanje zvanja instruktor joge. JSS je, takođe na osnovu odluke Zdravstvenog saveta Srbije iz decembra 2010. i marta 2011. godine akreditovao nekoliko programa kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike. Akreditovani su sledeći programi: Kurs obuke za instruktora joge, Joga tehnike kao pomoć u povećanju spremnosti na stres, Joga tehnike kao pomoć u prevazilaženju hipertenzije, Joga tehnike kao pomoć u povećanju spremnosti na stres kod menadžera, Joga u primeni – međunarodni simpozijum prve kategorije.

Međunarodna saradnja uredi

Joga savez Srbije, Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge i Međunarodna joga akademija ostvaruju saradnju sa istaknutim međunarodnim naučnim i obrazovnim ustanovama u oblasti joge. Potpisani su sporazumi o naučno-tehničkoj saradnji sa Patanđali institutom iz Haridvara u Indiji, sa Kaivaljadama institutom iz Pune u Indiji i sa Univerzitetom Vivekananda iz Bangalora u Indiji, sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Članovi Naučnog veća su naučni istraživači i profesori univerziteta iz celog sveta. Međunarodni Majstor joge i predsednik Joga saveza Srbije, prof. dr Predrag Nikić je univerzitetski profesor i međunarodni savetnik Evropskog joga saveta Internacionalne joga federacije, član Skupštine Internacionalne joga federacije, počasni predsednik Svetske komisije za naučna istraživanja joge i profesor na Međunarodnoj joga akademiji. Sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Vukica Janković, PhD u funkciji je počasnog sekretara Internacionalne joga federacije, Internacionalne joga sport federacije i Evropske joga sport komisije za Srbiju i BiH.

Međunarodno članstvo uredi

Joga savez Srbije je registrovan u nadležnom Ministarstvu i član je Internacionalne joga federacije, Totalne joga alijanse, Evropske joga federacije, Internacionalne sportske joga federacije, Sportskog saveza Srbije i Asocijacije Sport za sve. Radi ostvarivanja ciljeva Joga savez Srbije:

  • Zastupa interese članova Joga saveza;
  • Obezbeđuje stručnu pomoć članovima Joga saveza u unapređivanju njihovog bavljenja jogom;
  • Izdaje publikacije o aktivnostima Joga saveza Srbije;
  • Prikuplja, obrađuje i preporučuje članicama naučnu i stručnu literaturu iz oblasti joge;
  • Organizuje, sam ili u saradnji sa drugim organizacijama, stručne joga kampove, prezentacije, skupove o efektima praktikovanja joge, savetovanja, seminare joge i druge oblike obrazovanja u oblasti joge;
  • Objavljuje časopise, knjige i druge publikacije o jogi, u skladu sa zakonom;
  • Upućuje zainteresovane instruktore iz redova članica u timove koji će sprovoditi naučne, stručne i istraživačke projekte iz domena joge;
  • Sarađuje sa univerzitetima, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave jogom;
  • Aktivno učestvuje u radu Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge;
  • Aktivno učestvuje u radu Međunarodne joga akademije.

Literatura uredi

  • Apte, Vaman Shivram (1965). The Practical Sanskrit Dictionary. Delhi: Motilal Banarsidass Publishers. ISBN 81-208-0567-4.  (fourth revised & enlarged edition).
  • Bahadur, R., Vasu, S.C. (1914-15): The Gheranda Samhita
  • Griffith, Ralph T. H. (1893): The Sāmaveda Samhitā.
  • Patanđali (1977): Izreke o jogi. Beograd, BIGZ.
  • Sastri, Mahadeva,The Yoga Upanišads, text with commentary of Sri Upanišad-Brahma-Yogin, Madras, 1920
  • Sivananda, Swami (1995), The Bhagavad Gita, The Divine Life Society.
  • Svami Višnu Devananda (2005): Hata joga pradipika. Beograd, Babun.
  • Van Nooten, B., Holland, G. (1994): Rig Veda, a metrically restored text, Department of Sanskrit and Indian Studies, Harvard University, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts and London, England.
  • Andrijašević, G. (1976): Upanišade: sveti spisi starih Indijaca. Osijek, Glas Slavonije.
  • Benson H. (2000): The relaxation response updated and expanded (25th the anniversary edition) New York: Avon.
  • Benson, H.; Wallace, R. K. (1972): The Physiology of Meditation. Scientific American. Vol. 226, No 2, 84-90.
  • Cooulter, H.D., McCall, T. (2001): Anatomy of Hatha Yoga: A Manual for Students, Teachers and Practitioners, Indianapolis, Body and Breath.
  • Lazar SW, Bush G, Gollub RL, Fricchione GL, Khalsa G, Benson H. (2000). Functional brain mapping of the relaxation response and meditation. Neuroreport 2000; II: 1581-5.
  • Lizbet, A. (1979). Učim jogu, Sportska knjiga.
  • Nikić, P. (2011): Koncept joga inteligencije. U. P.Nikić, Međunarodni naučni časopis o jogi "Smisao". Beograd: Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge. ISSN 2217-804X
  • Nikić, P. & Nikić, G. (2011). Menadžment i organizaciono ponašanje u svetlu efekata praktikovanja tehnika joge, Zbornik Univerziteta “V.G.Šuhova”, Belgorod, Rusija, str. 261-273.
  • Nikić, P. (2011): Koncept joga inteligencije – smisleno upravljanje ljudskim potencijalima. U: Zbornik radova sa Međunarodne konferencije o istraživanjima u jogi i njenoj primeni, Bangalor, Indija. Bangalor: Univerzitet Vivekananda.
  • Janjušević, B. (2011): Povezanost praktikovanja tehnika joge sa lokusom kontrole i stilom upravljanja besom. U: P.Nikić, Međunarodni naučni časopis o jogi "Smisao". Beograd: Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge. ISSN 2217-804X
  • Janjušević, B. (2011): Povezanost praktikovanja tehnika joge i depresije. U: Zbornik radova sa Međunarodne konferencije o istraživanjima u jogi i njenoj primeni, Bangalor, Indija. Bangalor: Univerzitet Vivekananda.
  • Nikić, P. (2010): Uvodno predavanje: Joga – svetlost mikrouniverzuma. U: P.Nikić, ur. Zbornik radova "Joga - svetlost mikrouniverzuma" sa Međunarodne interdisciplinarne naučne konferencije "Joga u nauci - budućnost i perspektive", 23-24 septembar 2010, Beograd, Srbija. Beograd: Joga Savez Srbije, str. 7-9. ISBN 978-86-88569-02-6
  • Nikić, P. (2010): Povezanost suštinskih i joga kompetencija. U: P.Nikić, ur. Zbornik radova "Joga-svetlost mikrouniverzuma" sa Međunarodne interdisciplinarne naučne konferencije "Joga u nauci - budućnost i perspektive", 23-24 septembar 2010, Beograd, Srbija. Beograd: Joga Savez Srbije, str. 27-37. ISBN 978-86-88569-02-6
  • Janjušević, B. (2010): Uticaj praktikovanja joga tehnika na prevazilaženje stresa. U: P.Nikić, ur. Zbornik radova "Joga-svetlost mikrouniverzuma" sa Međunarodne interdisciplinarne naučne konferencije "Joga u nauci - budućnost i perspektive", 23-24 septembar 2010, Beograd, Srbija. Beograd: Joga Savez Srbije, str. 38-50. ISBN 978-86-88569-02-6