Koordinate: 32.717° N 44.779° E

Jemdet Nasr je arheološko nalazište u iračkom guvernatoratu Babilu, smješteno sjeveroistočno od Babilona i Kiša, te istočno od Kuthe. To je tipično nalazište za kulturu ranog Brončanog doba u južnoj Mezopotamiji, a koja je dobila ime Period Jemdet Nasr, te cvala oko 30. vijeka pne..

Crna mramorna figurica sjedećeg bika, pronađena u Uruku, period Jemdet Nasr (cca. 3000. pne.). Čuva se u pariškom Louvreu.

Za vrijeme perioda Jemdet Nasr je započelo pisanje u južnoj Mezopotamiji. Najstariji cilindrični pečati su se također počeli koristiti u tom periodu. On predstavlja urbanu revoluciju kada su se razna mala mezopotamska naselja razvila u velike gradove.

Nalazište Jemdet Nasr je godine 1926. i 1928. prvi put istražio anglo-američki tim arheologa na čelu sa Stephenom Langdonom. Iskopavanja su godine 1988. nastavili Roger J. Matthews i ostali. Pronađena je velika zgrada koja je sadržavala arhivu proto-klinopisnih tekstova sa pečatnjacima, kao i cilindričnim pečatima. Polihromna grnčarija pronađena na nalazištu je poslije poslužila za određivanje perioda Jemdet Nasr na ostalim nalazištima.

Arheolog R. J. Matthews vjeruje kako je period Jemdet Nasr bio kratak, odnosno trajao oko jednog vijeka, dok starija literatura navodi period cca. 3200-2900. pne.. Kultura Jemdet Nasr je naslijedila raniju uručku kulturu te bila suvremenik ninivske kulture 5 u sjevernoj Mezopotamiji i proto-elamske civilizacije zapadnog Irana. Smatra se posljednjim stadijem prije sumerskog ranog dinastijskog perioda u južnoj Mezopotamiji.

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi