Izbjeglički olimpijski tim

Izbjeglički olimpijski tim na Olimpijskim igrama nezavisni su olimpijski natjecatelji sa statusom izbjeglica. U ožujku 2016. predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomas Bach, najavio je stvaranje Olimpijskog tima izbjeglica kao simbola nade za sve izbjeglice u svijetu, s ciljem podizanja svjetske svijesti o razmjerima migrantske krize u Europi. U rujnu 2017., MOO je osnovao i Olimpijsku zakladu za izbjeglice kako bi i dalje pružao dugoročnu podršku izbjeglicama.[1][2]

Olimpijska zastava

Olimpijska zastava i Olimpijska himna koriste se kao simboli tima. Kada su sudionici izbjegličkog tima prolazili ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara 2016. godine, tim je ušao na stadion kao predzadnja delegacija, odmah prije domaćina. Na Olimpijskim igrama 2020., tim je ušao u stadion drugi odmah iza Grčke. Na Olimpijskim igrama 2016., za tim se koristio kod MOO-a (ROT), ali je na Olimpijskim igrama 2020. ažuriran u EOR za francuski izraz "Équipe olympique des réfugiés". Do 2022., nijedan izbjeglički olimpijski sportaš nije sudjelovao na Zimskim olimpijskim igrama.

Izvori uredi

  1. „IOC Refugee Olympic Team”. International Olympic Committee. Pristupljeno 24 July 2021. 
  2. „Refugee Olympic Team to Shine Spotlight On Worldwide Refugee Crisis”. International Olympic Committee. 3 June 2016. Arhivirano iz originala na datum 3 June 2016. Pristupljeno 3 June 2016.