Ikarie XB 1

(Preusmjereno sa stranice Ikarie XB-1)

Ikarie XB 1 je čehoslovački crno-bijeli SF film snimljen 1963. godine u režiji Jindřicha Poláka, poznat kao jedno od najvažnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra napravljenih u nekadašnjem Istočnom bloku.

Ikarie XB 1
RežijaJindřich Polák
ScenarioJindřich Polák, Pavel Jurácek
PredložakMagellanov oblak; autor:
Stanislaw Lem
Uloge
MuzikaZdenek Liska
FotografijaJan Kalis
Sasa Rasilov
MontažaJosef Dobrichovský
StudioFilmové studio Barrandov
Datum(i) premijere
7. 1963 (1963-07) (Festival SF-filma u Trstu)
Zemlja Čehoslovačka
Jezikčeški

Predstavlja adaptaciju romana Magellanov oblak poljskog pisca Stanislawa Lema. Radnja se događa 2163. godine na ogromnom svemirskom brodu koji putuje prema tajanstvenoj "Bijeloj planeti" u solarnom sistemu Alpha Centauri. Protagonisti su članovi međunarodne posade koji se moraju suočiti sa nizom opasnosti, uključujući mentalnu nestabilnost jednog od njih.

Ikarie XB 1 se isticao za tadašnje standarde prilično dojmljivim specijalnim efektima. Polák, koji se tek okvirno držao Lemovog predloška, se u prikazu tehnologije daleke budućnosti dijelom oslanjao na klasični američki SF-film Forbidden Planet. Sa druge strane je, u tradiciji hard SF-a, prikaz svemirskog putovanja nastojao temeljiti na dostignućima tadašnje nauke te je smislio neka originalna rješenja za koja se tvrdi da ih je kasnije kopirao Stanley Kubrick u svom znamenitom filmu 2001: A Space Odyssey.

Ixarie XB 1 je premijerno prikazan na tršćanskom festivalu SF-filma. Sljedeće godine ga je za prikazivanje u SAD otkupila američka kompanija American International Pictures te, u skladu sa tadašnjom praksom, isjekla i "amerikanizirala" kroz sinkronizaciju, te još dodala vlastiti kraj, sasvim drukčiji od originalnog filma. Ta je verzija dugo vremena bila jedina dostupna na Zapadu, sve do izdanja DVD-a 2005. godine.

Izvori uredi


Vanjske veze uredi