Hrungnir je ličnost iz nordijske mitologije.

Opisuje se kao najjači od svih mraznih divova. Imao je kameno srce sa tri šiljka na vrhu, glava i štit su mu također bili od kamena.

Hrungnir se natjecao s Odinom tko ima boljeg konja. Utrkivali su se do vrata Asgarda i Odin je pobjedio. Aesiri su diva pozvali na medovinu i on se napio te počeo pričati kako može napraviti mnogo nemogućih stvari kao npr. pomaknuti Valhallu, spaliti Asgard, ubiti bogove, oteti Freyu... Međutim to je razjarilo Thora (kojeg nije bilo teško razljutiti) te je pozvao diva na dvoboj.

Hrungir je bio naoružan brusom. Hrungnir je stajao na svojoj poziciji i čekao Thora. Thijalfi mu je rekao da će ga Thor napasti iz zemlje, no ovaj je napao sa zemlje. Thor je zamahnuo i bacio Miollnir daleko ispred brusa tako da je raznio brus prepoloveći ga na dva dijela. Miolllnir se odbio i zabio se u diva te ga usmrtio. Jedan dio brusa odletio je na zemlju, a drugi se zabio Thoru u glavu.

Thijalfi je ubio Mokkurkalfija dok je Thor bio zatočen pod divovom nogom. Njegov sin Magni je digao nogu i oslobodio Thora. U znak zahvale Thor mu je dao Hrungnirovog konja Gullfaxija, ali to Odin nije odobravao.