Hotelsko naselje Haludovo

Hotelsko naselje Haludovo izgrađeno je 1970. godine u Malinskoj na otoku Krku, Hrvatska, po projektu arhitekte Borisa Magaša, u vrijeme kada je modernom arhitekturom prevladavao pravac brutalističke arhitekture

Hotel Palas u Haludovu

Bob Gučone, izdavač i urednik magazina Penthaus uložio je 45 mil. (današnjih 250 mil.) dolara u izgradnju luksuznog resorta sa pet zvjezdica i zvanično otvorio Penthaus Adriatik klub kockarnicu u hotelu 1972. godine. U hotelu bilo je stalno 400 zaposlenih i još toliko je radilo prema potrebi.[1]

Prve godine rada 1972. godine, jedan avion nedeljno je dovozio oko 150 imućnijih gostiju iz inozemstva. Domaći turisti nisu imali pravo pristupa. Srazmjerno svom luksuznom izgledu i usluzi, ovaj hotel je imao za goste najbogatije i najuglednije ljude svijeta.

Suradnja sa Bob Gucionom je ubrzo prekinuta nakon njegovog bankrota. Hotel je nastavio poslovanje do privatizacije 1990. god. Tokom rata od 1992. do 1995. godine korišten je za smještaj izbjeglica. Od 1997. godine izložen je propadanju.

Resort Haludovo u svojoj ponudi imao je: najmoderniji namještaj, svjetlucave lustere, bazen sa koktel barom, teniske terene, kuglanu, sportski bar, viseće bašte, plaže, bazen u obliku djeteline sa četiri lista punjenog slanom vodom, saune, salon za masažu, salon ljepote, vlastiti medicinski centar, ribarsko naselje i ostale pogodnosti koji su gostima pružali potpunu ugodnost i zadovoljavali sve njihove potrebe u samom hotelu.

Izvori uredi