Glicerije

(Preusmjereno sa stranice Glycerius)

Glicerije (oko 420 — posle 480) je bio uzurpator Zapadnog rimskog carstva koji je vladao kao car tokom 473. i 474. godine. Kasnije je bio episkop. Glicerije je bio visoki dvorski službenik na dvoru u Raveni, kada ga je vrhovni vojni zapovjednik i premijer to jest magister militum Burgunđanin Gundobad postavio na carski presto (upražnjeno posle smrti Olibrija) negde početkom marta-ožujka 473. godine. Gunodbad je bio u prilici da postavi cara jer je Ricimer, koji je to do tada činio, iznenada umro.

Vladavina uredi

Možda je Glicerijeva vladavina odložila konačni pad Zapadnog rimskog carstva. Naime, kada su Ostrogoti, tada u Iliriku, poslali svoje trupe u Italiju 473. godine, Glicerijeva vojska je uspela da odbije taj napad. Glicerije je u stvarnosti vladao samo nad severnom Italijom. Bez obzira na ovaj uspeh, Lav I nije bio spreman da Glicerija prizna i imenovao je svog rođaka Julija Nepota za cara na Zapadu. Stoga, za Glicerija se jedva može reći da je bio car, a ne običan uzurpator. Julije Nepot je sa velikom vojskom koju je dobio od Lava isplovio iz Dalmacije i uplovio u Ostiju u junu-lipnju 474. godine. Glicerije nije pružao otpor i odmah se predao.

Kasniji život uredi

Možda kao nagradu što nije pokrenuo rat protiv njega, Julije Nepot je dozvolio Gliceriju da postane episkop u Saloni, gradu u Dalmaciji. Kasnije su se Glicerije i Julije Nepot opet sreli jer je ubrzo novi car morao da potraži utočište u ovoj provinciji. Po jednoj vesti, Glicerije je bio uključen u zaveru protiv Nepota i koja se zavšila njegovom smrću u maju-svibnju 480. godine.

Prethodnik:
Olibrije
Zapadnorimski carevi

473474.

Nasljednik:
Julije Nepot