Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama

Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama (grčki: Θεωροὶ ἢ Ἰσθμιασταί) naslov je izgubljene satirske drame koju je napisao Eshil u 5. veku pne. To je delo bilo usredređeno na lik satirâ, koji su učestvovali u različitim nadmetanjima, uključujući trčanje, plivanje i atletiku. Pretpostavlja se da je dvostruki naziv uveden da bi se ovo delo razlikovalo od drugih drama istog naslova te da je prvi naslov (Gledaoci, Θεωροί) možda stariji.

Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama (Θεωροὶ ἢ Ἰσθμιασταί)
Napisao:Eshil
ZborSatiri
Datum premijere5. vek pne.
Mjesto premijereAtina
Originalni jezikStarogrčki
ŽanrSatirska igra

Istamske igre uredi

Glavni članak: Istamske igre

Istamske igre, koje su prvi put održane 581. pne. u čast Posejdona i Palemona na korintskom Istmu, obuhvatale su atletska nadmetanja, rvanje i jahanje. U helenističko doba dodata su i muzička takmičenja. Pobednik je kao nagradu dobijao venac od borovih iglica. Te su igre priređivane svake dve godine, i to u prvoj i trećoj godini Olimpijade.

Ovo su, nakon Olimpijskih, bile najznačajnije igre, kako po broju takmičara, tako i po broju gledalaca. Osim toga, specifična geografska lokacija na kojoj su se održavale trke, u gradu Korintu, dorpinela je tome da se Istamske igre smatraju društveno otvorenijim, naročito veselim i povremeno haotičnim.

Bibliografija uredi

  • Eschilo Sofocle Euripide, Drammi satireschi, a cura di Orietta Pozzoli, BUR, 2004. ISBN 978-88-17-00267-7
  • Ilaria Ramelli (a cura di), Eschilo - Tutti i frammenti con la prima traduzione degli scolii antichi, Bompiani, 2009. ISBN 978-88-452-6289-0
  • L. E. Rossi, Il dramma satiresco attico - Forma, fortuna e funzione di un genere letterario antico, in DArch 6 1972, str. 248–302.
  • L. E. Rossi, Il dramma satiresco, Dioniso 61 (1991), str. 11–24
  • M. Di Marco, Il riso nel dramma satiresco, Dioniso 6 2007, str. 168–79.
  • (en) D. F. Sutton, The Greek satyr play, Meisenheim am Glan 1980