Gala (supruga Teodozija)

(Preusmjereno sa stranice Galla, supruga Teodozija I)

Flavija Gala (Flavia Galla, ? - 394) bila je zapadnorimska princeza i carica Rimskog Carstva, odnosno druga supruga car Teodozija I.

Galla
rimska carica

Suprug/a Teodozije I
Potomstvo Gracijan, Gala Placidija, Ivan.
Puno ime Flavia Galla
Otac Valentinijan I
Majka Justina
Rođen/a 370/375
Umro/la 394

Otac joj je bio zapadni rimski car Valentijan I, a majka Justina. Otac joj je umro godine 375. a prijestolje je naslijedio njen stariji polubrat Gracijan ubijen 383. Tada je prijestolje naslijedio njen brat Valentijan II, ali se brzo našao pod pritiskom rimskog uzurpatora Magnusa Maksima koji je uspio osvojiti sve zapadne rimske teritorije osim Italije, a onda je 387. protjerao i Valentijana. Zajedno sa bratom je našla utočište na Istoku kod cara Teodozija kojemu je nedugo prije umrla supruga Elija Flacila. Njena majka je aranžirala audijenciju kod Teodozija prilikom koje se Gala rasplakala pričajući o tome kako je prognana; prema navodima Zosima je Teodozije bio opčinjen njenom ljepotom i zaprosio je. Gala je, međutim, zauzvrat tražila da sa istočnim trupama napadne Magnusa i vratiti Valentijana II na prijestolje. Teodozije je pristao, te su se on i Gala vjenčali.

Sljedeće godine je Magnus poražen i pogubljen. Između 388. i 391. je Teodozije sve vrijeme proveo na pohodu u Italiji, a Gala u palači u Konstantinopolu, služeći kao pomajka Teodozijevim sinovima Honoriju i Arkadiju. U to je vrijeme nakratko prognana iz palače po Arkadijevom nalogu, ali se kasnije vratila.

Teodoziju je rodila troje djece: sina Gracijana, koji je umro nedugo nakon rođenja 388. godine; kćer Galu Placidiju te sina Ivana koji je zajedno sa njom umro prilikom rođenja 394.

Kraljevske titule
Prethodi:
Aelia Flaccilla
rimska carica
387–394
Slijedi:
Aelia Eudoxia
na Istoku
Marija, kćer Stilohna
na Zapadu