Géraud Réveilhac

Géraud François Gustave Réveilhac (16. februar 1851 – 26. februar 1937) bio je francuski oficir i vojskovođa, najpoznatiji po zloglasnom naređenju kada je zbog navodnog kukavičluka dao pogubiti vlastite vojnike na Zapadnom frontu za vrijeme Prvog svjetskog rata.

U februaru 1915. je kao komandant 60. divizije izdao naređenje za osvajanje njemačkih položaja kraj mjesta Souain-Perthes-lès-Hurlus; kada njegova divizija to nije uspjela ni nakon tri pokušaja (kada je odbijena sa teškim gubicima), Reveilhac je izdao naređenje divizijskoj artiljeriji da gađa rovove vlastite pješadije. Pukovnik Raoul Berube, komandant artiljerije, je to odbio bez pismenog naređenja. Reveilhac je za kaznu dao uhapsiti trideset ljudi iz njegove jedinice, te potom ždrijebom odredio da se njih četvorica strijeljaju. Sa mjesta komandanta je smijenjen tek u februaru 1916. godine, a nakon tromjesečnog dopusta je komandirao rezervnim jedinicama u pozadini.

Javnost je za te događaje doznala tek 1921. godine. Oni su, između ostalog, poslužili američkom piscu Humphreyu Cobbu kao inspiracija za roman Paths of Glory (Staze slave), koga je 1957. Stanley Kubrick adaptirao u istoimeni film.