Flickr

Flickr je online servis za pohranu slike i video sadržaja, kao i online društvena platforma. Uz to što je vrlo popularan kod internetskih korisnika za dijeljenje osobnih fotografija, često ga za pohranu slika koriste i blogeri.

Flickr
Flickr wordmark.svg
Vrsta {{{vrsta}}}
Osnovana Veljača 2004., Kanada
Trenutno sjedište
VlasnikSmugMug
Web-stranicaflickr.com
Creative Commons licencirani sadržaji na Flickr-u 2009. po različitim licencama[1]

Od studenog 2008. bilježi više od 3 milijarde pohranjenih slika i podršku za 9 različitih jezika (arapski, kineski, engleski, francuski, njemački, talijanski, portugalski, španjolski i korejski).

Iako je i dalje popularan među profesionalcima, njegova popularnost je zadnjih godina opala usljed popularnosti socijalnih mreža koje nemaju ograničenja na broj fotografija (Flickr u besplatnoj inačici uključuje web prostor za do 1000 fotografija i 3minutnih videa). Flickr je rano i potpuno usvojio Creative Commons sustav licenciranja sadržaja, te podržao organizacije i institucije koje daju svoje foto i video sadržaje u javnu domenu.[2]

PovijestUredi

Flickr se razvio iz online videoigre, Game Neverending, koju je razvijala tvrtka Ludicorp iz Kanade. Ludicorp je Flickr pokrenuo u veljači 2004. godine, te se ubrzo pokazao mnogo uspješnijim projektom od igre, čiji je razvoj u konačnici obustavljen.

U ranim verzijama Flickra značajna pozornost se pridavala chat sobama nazvanim FlickrLive s mogućnošću razmjene fotografija među korisnicima. Neki od ključnih elemenata koje je Flickr uveo bili su tagovi, označavanje fotografija, zajedničko grupiranje i rangiranje po zanimljivosti.

U ožujku 2005. godine Yahoo! kupuje Ludicorp i Flickr, te uskoro sav sadržaj seli s kanadskih servera u SAD čime svi podaci postaju podložni zakonima SAD-a.[3]

Kompanija je do sada bila u vlasništvu: Ludicorp do 2005., Yahoo! do 2017., Oath do 2018. i trenutno SmugMug.[4]

ZnačajkeUredi

Flickr od svojih korisnika traži da svoje slike organiziraju koristeći tagove, koji omogućuju specifičnu potragu slika po određenim temama. Flickr je također jedna od prvih web-stranica koja je uvela tag-cloudove koji omogućuju pristup slikama označenih s najpopularnijim ključnim riječima. Upravo zbog mogućnosti korištenja tagova, Flickr se navodi kao pravi primjer učinkovite primjene folksonomije.

OrganizrUredi

Organizr je web aplikacija za organiziranje fotografija unutar Flickr korisničkog računa kojoj se može pristupiti kroz Flickr sučelje. Dozvoljava korisnicima mijenjanje tagova, opisa, uređivanje grupacija i postavljanje fotografija na svjetsku kartu. Korisnici mogu izabrati i primjeniti izmjene na više slika od jednom, što Organizr čini mnogo boljim alatom za grupno editiranje slika od standardnog Flickr sučelja.

Kontrola pristupaUredi

Flickr pruža privatnu i javnu pohranu slika. Korisnik može sam, tijekom uploada, odlučiti tko sve može vidjeti njegove slike. Fotografija može biti označena javnom ili privatnom. Privatne slike su u početku vidljive samo korisniku koji ih uploada, ali se mogu i označiti kao javne za prijatelje i/ili obitelj.

Hrvatska "konkurencija"Uredi

U Hrvatskoj po uzoru na Flickr postoje dva servisa za postavljanje (i komentiranje) fotografija, Ptičica Arhivirano 2018-02-22 na Wayback Machine-u i fotke.hr Arhivirano 2009-06-27 na Wayback Machine-u.

IzvoriUredi

  1. Analysis of 100M CC-Licensed Images on Flickr Michelle Thorne, creativecommons.org, March 25, 2009
  2. The Commons: The Past Is 100% Part of Our Future | Flickr Blog (en). Preuzeto 2021-05-01.
  3. FlickrBlog. web.archive.org (2005-03-26). Archived from the original on 2005-03-26. Preuzeto 2021-05-01.
  4. Guynn, Jessica. Exclusive: Flickr bought by SmugMug, which vows to revitalize the photo service (en-US). USA TODAY. Preuzeto 2021-05-01.

Vanjske povezniceUredi