Flavije Orest ( ubijen 28.8. 476.) je bio glavni zapovjednik vojske Zapadnog Rimskog Carstva 475. - 476. godine i otac cara Romula Augustula.

Mladost uredi

Orest je bio po porjeklu plemić iz rimske Panonije. Kada je njegova provincija predana Hunima ušao je u službu Atile gdje je postao diplomat i sekretar. Nakon raspada Hunskog Carstva Orest se gubi iz povjesnih izvora sve do pojavljivanja na dvoru Julija Nepota koji ga nakon završetke mirovnih pregovora s Vizigotima postavlja za zapovjednika Zapadno Rimske vojske 475 godine namjesto Alvernije Ekdicija za kojeg se navodno pretpostavljalo da će se protiviti miru.

Vladavina uredi

Gotovo odmah po preuzimanju vojske Orest se okrenuo protiv svog dobročinitelja koji je morao pobjeći brodom u Dalmatiju kako bi spasio svoj život. S druge strane Orest 31. listopada 475. godine za novog cara proglašava svog sina Romula Augustula. To iskorištavanje građanskog rata u Istočnom Rimskom Carstvu za uzurpaciju nije moglo dugo potrajati i kada je tamo postao neupitan povratak zakonite vlasti barbarski vojnici "lojalni" Romulu Augustulu davaju u ljeto 476 godine ultimatum Orestu da im podjeli posjede u Italiji. Kako je taj ultimatum bio odbijen oni se bune 23.8. 476. godine i proglašavaju svojim zapovjednikom generala Odoakera koji u bitci pobjeđuje i ubija Oresta, dok njegovog sina šalju u izgnanstvo. Nakon uspješne bune Odoakar će poslati izaslanstvo Istočnom caru kako bi on potvrdio prevrat.