Everybody's Favorite Bagman

"Everybody's Favorite Bagman" je šesta po redu epizoda dugovječne američke kriminalističke TV-serije Law & Order, originalno emitirana na programu mreže NBC 30. oktobra 1990. Iako šesta po redu prikazivanja, u stvarnosti je bila snimljena prva, i to još 1988. godine, odnosno bila je zamišljena kao pilot-epizoda serije.[1] Zbog toga se u njoj ne pojavljuje lik Adama Schiffa, s obzirom da je Steven Hill, koji ga tumači, tek naknadno angažiran kao stalni član glumačke postave.

Everybody's Favorite Bagman
Epizoda serije Law & Order
Epizoda br. Sezona 1
Epizoda 6
Režija John Patterson
Scenario Dick Wolf
Originalno emitiranje 30. oktobar 1990 (1990-10-30)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Happily Ever After"
Sljedeća →
"By Hooker, By Crook"
[[]]

Zaplet je bio inspiriran korupcijskim skandalom vezanim za upravu njujorške gradske općine Queens, razotkrivenim 1986. godine.

ZapletUredi

Charles Halsey, lokalni vijećnik poznat po tome što je nekada prikupljao mito za članove gradske uprave, je opljačkan i zaklan na ulici. Logan i Greevey istražuju slučaj te hapse dvojicu crnih sumnjivaca. Međutim, kada se ispostavi da je žrtva bila povezana sa Tonyjem Scalisijem, članom mafijaške porodice Masucci, istraga se usmjeri prema organiziranom kriminalu.

Istraga koju nastavljaju Stone i Robinette razotkriva korupcijski skandal vezan uz vijećnika, odnosno ugovor prema kome je naplata naknada za parking predana poduzeću povezanom s mafijom. Nastojeći izbjeći kompromitaciju svog ureda, okružni tužilac Wentworth ne dozvoljava dogovor prema kome bi Scalisi svjedočio u zamjenu za imunitet. Stone je, pak, frustriran, s obzirom da Scalisijevo svjedočenje izgleda kao jedina opcija za uspješni krivični progon.

Stone otkriva i kako je slučaj povezan ne samo uz organizirani kriminal, nego i druge vijećnike, uključujući zamjenika šefa njujorške policije, koga optužuje da je mijenjao svjedočenja i kompromitirao dokaze u prethodnom slučaju. S obzirom da ne može koristiti policiju, Stone se sa pomoć obraća pomoćniku federalnog tužioca Johnu McCormacku.

Glumačka postavaUredi

ZakonUredi

RedUredi

Gostujuće ulogeUredi

ZanimljivostiUredi

  • U ovoj epizodi se Steven Zirnkilton, poznat kao narator uvoda u svaku epizodu, jedini put pojavljuje ispred kamere, i to ulozi jednog od njujorških policijskih tehničara koji prisluškuje korumpirane političare i izražava nevjericu onime što čuje.

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi