Emberbal (mađ. Emberbál), mađarska zabava sa stogodišnjom tradicijom koje se održava u baranjskom selu Novom Bezdanu.

Izvorni naziv zabave je Bal oženjenih (na mađarskom: Nős emberek bálja; nős = oženjen, emberek = ljudi), a Emberbál je skraćena verzija toga naziva, koja se koristi i danas, iako se češće govori da je to zabava za bračne parove.

Emberbal se održava već više od sto godina, a jedini su prekidi bili tokom ratnih godina. Priča se da ni najstariji mještani ne pamte kad se održao prvi put. Sjećaju se samo da su i njihovi roditelji odlazili na na tu zabavu. Uvijek se održava početkom godine u pretkorizmeno vrijeme, a nikad za vrijeme korizme.

Svi brački parovi u Novom Bezdanu i svi oni čiji je barem jedan od bračnih drugova porijeklom iz Novog Bezdana dobivaju pozivnicu. Ona ima simboličan karakter jer na zabavu mogu doći i svi ostali parovi, stariji, mlađi, samci i tko god želi, ali se pozivnice šalju samo bračnim parovima. Za mnoge bračne parove to je najznačajnija zabava u selu i rado dolaze svake godine, bilo da žive u Novom Bezdanu ili u drugim dijelovima Hrvatske ili svijeta.

Osamdesetih godina 20. stoljeća zabavu je najčešće organizirao DVD Novi Bezdan, nekoliko puta organizator je bio lokalni nogometni klub ŠNK "Radnik", a u novije vrijeme u organizaciji učestvuje više udruženja iz sela: Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Bezdan, Kulturno-umjetnička udruga Novi Bezdan i Športski nogometni klub "Radnik" Novi Bezdan, uz pokroviteljstvo Općine Petlovac.

Godine 2008. Emberbal je održan 2. februara u Domu kulture uz svirku grupe Aranycsárdás (Zlatni čardaš) iz Korođa.

IzvoriUredi

  • Jasmina Doboš: "U Novom Bezdan održan Emberbal : I nakon 100 godina tradicije, za Emberbal se traži karta više!", Slavonski dom : 3. izdanje : Baranja, III, 362, 14 - Beli Manastir, 5. II. 2008.