Eilat


Eilat (heb. אילת, standardni hebrejski Elat, Eylat), broj stanovnika 50.000, je najjužniji grad u Izraelu, u Južnom okrugu Izraela. Uz obližnji egipatski grad Tabu i jordansku (ranije saudijsku) luku Akaba, Eilat se nalazi na severnom kraju Eliatskog zaliva, koji je istočni rukavac Crvenog mora (zapadni vodi u Suecki kanal). Eilat je dobio ime po starozavetnom Elatu, koji odgovara današnjoj obližnjoj Akabi.

Eilat
heb. אילת

Eilat, Izrael - pogled iz Dan Panorame - januar 2004..JPG
Pogled na Eilat iz hotela „Dan Panorama“

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Izrael
Okrug Južni okrug
Osnovan 1951
Stanovništvo
Stanovništvo 65.000
Geografija
Koordinate 29°33′N 34°57′E / 29.55°N 34.95°E / 29.55; 34.95
Površina 84,789 km²
Eilat na karti Izraela
Eilat
Eilat
Eilat na karti Izraela


Koordinate: 29° 33′ 00" SGŠ, 34° 57′ 00" IGD

Vreme u Eilatu je veoma vruće i suvo zbog blizine Negeva, Sinaja, arapske i pustinje Sahara. Temperature leti često prelaze 35°C, a zimi - 25°C, što je vrlo vruće čak i za relativno tople izraelske prilike (mada se vrućina mnogo manje oseća no npr. u Tel Avivu zbog niske vlaženosti vazduha). Ipak, relativno hladne (22°C - 25°C) i čiste vode Crvenog mora koje su stanište velikog broja tropskih morskih vrsta, i egzotična lepota okolnih predela čine grad omiljenom turističkom destinacijom, najpopularnijom u Izraelu. Grad je omiljeno stecište rekreativnih ronilaca i posmatrača ptica.

Eilat je takođe i luka od strateškog i ekonomskog značaja. Nakon Arapsko-izraelskog rata 1948. i kršenja međunarodnog zakona, Egipat je zabranio prolaz kroz Suecki kanal za plovila sa izraelskom zastavom, i za plovila koja ne plove pod izraelskom zastavom, ali nose tovar u izraelske luke. Ovo je Eilat učinilo ključnom lukom za Izrael za pristup tržištima istočne Afrike i jugoistočne Azije i uvoz nafte. Bez Eilata, izraelski brodovi bi morali da plove kroz Sredozemno more i oko Rta dobre nade da bi došli do Jugoistočne Azije.

Eilat je postao zona slobodne trgovine 1985. Grad ima domaći aerodrom (oznaka: ETH), koji se nalazi u centru grada, odmah iza prve linije hotela. Međunarodni letovi idu preko Ovda međunarodnog aerodroma(oznaka: VDA), oko 50 km severoistočno od grada.
U Eliatu se nalaze različite atrakcije, poput podvodne opservatorije koralnog sveta, koralnog rezervata i Delfinskog grebena. U Eilatu živi veliki broj stranaca.

Spoljašnje vezeUredi