Eilat (hebr. אילת, standardni hebrejski Elat, Eylat), broj stanovnika 50.000, je najjužniji grad u Izraelu, u Južnom okrugu Izraela. Uz obližnji egipatski grad Tabu i jordansku (ranije saudijsku) luku Akaba, Eilat se nalazi na severnom kraju Eliatskog zaliva, koji je istočni rukavac Crvenog mora (zapadni vodi u Suecki kanal). Eilat je dobio ime po starozavetnom Elatu, koji odgovara današnjoj obližnjoj Akabi.

Eilat
hebr. אילת


Pogled na Eilat iz hotela „Dan Panorama“

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Izrael
Okrug Južni okrug
Osnovan 1951
Stanovništvo
Stanovništvo 65.000
Geografija
Koordinate 29°33′N 34°57′E / 29.55°N 34.95°E / 29.55; 34.95
Površina 84,789 km²
Eilat na karti Izraela
Eilat
Eilat
Eilat na karti Izraela


Koordinate: 29° 33′ 00" SGŠ, 34° 57′ 00" IGD

Vreme u Eilatu je veoma vruće i suvo zbog blizine Negeva, Sinaja, arapske i pustinje Sahara. Temperature leti često prelaze 35°C, a zimi - 25°C, što je vrlo vruće čak i za relativno tople izraelske prilike (mada se vrućina mnogo manje oseća no npr. u Tel Avivu zbog niske vlaženosti vazduha). Ipak, relativno hladne (22°C - 25°C) i čiste vode Crvenog mora koje su stanište velikog broja tropskih morskih vrsta, i egzotična lepota okolnih predela čine grad omiljenom turističkom destinacijom, najpopularnijom u Izraelu. Grad je omiljeno stecište rekreativnih ronilaca i posmatrača ptica.

Eilat je takođe i luka od strateškog i ekonomskog značaja. Nakon Arapsko-izraelskog rata 1948. i kršenja međunarodnog zakona, Egipat je zabranio prolaz kroz Suecki kanal za plovila sa izraelskom zastavom, i za plovila koja ne plove pod izraelskom zastavom, ali nose tovar u izraelske luke. Ovo je Eilat učinilo ključnom lukom za Izrael za pristup tržištima istočne Afrike i jugoistočne Azije i uvoz nafte. Bez Eilata, izraelski brodovi bi morali da plove kroz Sredozemno more i oko Rta dobre nade da bi došli do Jugoistočne Azije.

Eilat je postao zona slobodne trgovine 1985. Grad ima domaći aerodrom (oznaka: ETH), koji se nalazi u centru grada, odmah iza prve linije hotela. Međunarodni letovi idu preko Ovda međunarodnog aerodroma(oznaka: VDA), oko 50 km severoistočno od grada.
U Eliatu se nalaze različite atrakcije, poput podvodne opservatorije koralnog sveta, koralnog rezervata i Delfinskog grebena. U Eilatu živi veliki broj stranaca.

Spoljašnje veze uredi