Edward V od Engleske

Edward V (4. novembar 1470 - 1483?) bio je kratkotrajni kralj Engleske.

Edward IV
Kralj Engleske; Gospodar Irske
DelarocheKingEdward.jpg
Edward V i njegov brat Richard zatvoreni u Toweru, slika Paula Delarochea
Vladavina 9. april 1483 - 25. juni 1483
Prethodnik Edward IV
Nasljednik Richard III
Dinastija York Yorkshire rose.svg
Otac Edward IV
Majka Elizabeth Woodville
Rođenje 4. novembar 1470
Westminster
Smrt 9. april 1483
Tower of London (pretpostavka)
Sahrana Westminsterska opatija (pretpostavka)

Bio je četvrto, ali najstarije muško, od desetero zajedničke djece Edwarda IV i Elizabeth Woodville. Rođen je u doba kratke restauracije Dinastije Lancaster na čelu sa Henrikom VI godine 1470. Povratkom Edwarda IV iz izbjeglištva na vlast godine 1471. godine postao je službeni nasljednik engleske krune i dobio titulu princa od Velsa.

Dana 9. aprila 1483. godine, smrću svog oca, naslijedio je krunu sa nepunih trinaest godina. Kako tada još nije bio punoljetan, njegovom amidži Richardu, vojvodi od Gloucestera, povjerena je uloga regenta i zaštitnika mladog kralja. Međutim, vojvoda od Gloucestera svoju ulogu nije izvršavao lojalno mladom kralju, nego je pred parlamentom pokrenuo postupak kojim je želio dokazati da njegov bratić nema legitimitet potreban za naslijeđivanje engleske krune.

Dana 25. juna 1483. godine parlament je proglasio mladog Edvarda i njegovog mlađeg brata Richarda, vojvodu od Yorka i Norfolka, zajedno sa njihovim sestrama, nelegitimnim nasljednicima krune, jer je njihov amidža dokazao da je njegov umrli brat u trenutku vjenčanja sa Elizabeth Woodville već bio vjenčan s Eleanor Butler, pa je stoga brak sa Elizabeth bio nevaljan i djeca rođena u tom braku nezakonita. Kako su druga Richardova braća umrla prije Edwarda IV, Richard je ostao jedini nasljednik krune.

Mladi kralj Edward i njegov brat Richard zatvoreni su, navodno radi vlastite sigurnosti, u Tower of London i nikada više nisu viđeni. O tome šta se poslije događalo može se samo nagađati, a smatra se da su najvjerovatnije ubijeni. Richarda III su optuživali za njihovu smrt, premda nikada ništa nije bilo dokazano. Richard se nakon njihovog zatvorenja dao okruniti za engleskog kralja, dana 6. jula 1483.

Godine 1674. neki radnici su, prilikom preuređenja Towera, iskopali kutiju sa dva dječija kostura. Stavili su ih na hrpu otpada dok se neko nije dosjetio da bi to mogli biti ostaci mladog kralja i njegovog brata. Tadašnji engleski kralj, Charles II, naredio je da se njihovi ostaci presele u Westminstersku opatiju i tamo dostojno sahrane gdje i danas leže, iako nikada nije sa sigurnošću utvrđeno da su to njihovi posmrti ostaci.

Prethodnik: Kralj Engleske Nasljednik:
Edward IV Richard III