Eduanci

(Preusmjereno sa stranice Edui)

Edui ili Eduanci (latinski: Aedui) je naziv za keltski narod koji je u antici živio na području Lugdunenske Galije, odnosno između rijeka Arar (današnja Saône) i Liger (Loire) u današnjoj Francuskoj.

Karta Galije u 1. pne. na kome je označeno područje Eduanaca (Aedui).

Bili su poznati kao tradicionalni rimski saveznici, a Cezar ih je godine 58. pne. na početku svojih pohoda oslobodio od sekvanske vlasti. Usprkos toga, godine 52. pne. su se priključili svegalskoj Vercingetoriksovoj pobuni, ali ih je Cezar poštedio. August je dao srušiti njihov glavni grad Bibrakte te umjesto njega podigao Augustodonum (današnji Autun). Godine 21. su se Edui pobunili protiv cara Tiberija, ali je pobunu ugušio Gaj Silije. Usprkos toga, zadržali su svoju pro-rimsku reputaciju, te su za vrijeme cara Klaudija postali prvi galski narod kome je priznato ius honorum, odnosno pravo da se njihove predstavnike bira u rimski Senat.

Na temelju antičkih izvora historičari pretpostavljaju da su Edui zbog bliskih veza s Rimljanima prihvatili ne samo rimsku kulturu, nego se romanizacija odrazila i na političko organiziranje po modelu Rimske Republike.

U popularnoj kulturi uredi

Edui se pojavljuju kao jedna od igrivih frakcija u Europa Barbarorum, popularnom modu za strategijsku video-igru Rome: Total War.

Izvori uredi