Društvo za Surinam

Društvo za Surinam (nizozemski: Sociëteit van Suriname) bilo je trgovačko društvo osnovano 21. svibnja 1683. godine s ciljem stjecanja dobiti od zaštite i uprave nad kolonijom Surinam. Društvo je bila privatna tvrtka, a utemeljena je na idejama francuskog državnika Jean-Baptistea Colberta. Društvo su osnovale tri strane, koje su imale jednake udjele u dobiti i troškovima društva, a to su: grad Amsterdam, obitelj van Aerssen van Sommelsdijck i Nizozemska zapadnoindijska kompanija. Nijedna strana nije mogla jednostrano napustiti Društvo, odnosno osnivački se ugovor mogao razvrgnuti samo sporazumno.[1]

Društvo za Surinam
nl. Sociëteit van Suriname
Tip trgovačko društvo
Osnovana 21. svibnja 1683.
Osnivačgrad Amsterdam
obitelj van Aerssen van Sommelsdijck
Nizozemska zapadnoindijska kompanija
Sjedište Amsterdam
 Nizozemska Republika
Ključni kadroviCornelis van Aerssen van Sommelsdijck
Johan van Scharphuizen
Paulus van der Veen
Industrijatrgovina
Razvrgnutastudeni 1795.

Iako su samo osnivači imali ulogu u organizaciji i upravi nad kolonijom, svi su državljani Nizozemske Republike mogli slobodno trgovati sa Surinamom.[2] Također, lokalni plantažeri imali su vlastito vijeće, koje su upravitelji konzultirali oko lokalnih pitanja, što je bila jedinstvena pojava među tamošnjim kolonijama.[3] Batavijska Republika nacionalizirala je Društvo u studenom 1795. godine jer je za vrijeme Patriottentijda prevladala ideja da je takav način upravljanja kolonijama stvar prošlosti.

Reference uredi

  1. Habermehl, N.D.B. (2000) Joan Cornelis van der Hoop (1742–1825). Marinebestuurder voor stadhouder Willem V en koning Willem I, p. 34-41.
  2. Meiden, G.W. (2008) Betwist Bestuur. De eerste eeuw bestuurlijke ruzies in Suriname 1651–1753, p. 11.
  3. Buddingh, H. (1995) Geschiedenis van Suriname, p. 26.

Literatura uredi

  • (nl) Aa, A.J. Beknopt Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden, Gorinchem 1851–'54.
  • (nl) Winter, P.J. van (1987) De Westindische Compagnie ter kamer Stad en Lande, p. 201–4, 217.

Vanjske veze uredi