Dvokrilci

(Preusmjereno sa stranice Diptera)

Dvokrilci (Diptera) su red malih do srednje velikih kukaca slabo hitinizirane kože. Imaju samo prednji par krila, dok su im umjesto stražnjih krila ostali zakržljali ostaci, mahalice, haltere. Glava im je slobodna i pokretna, usni organi prilagođeni lizanju, bodenju i sisanju. Oči su im velike i sastavljene, ticala malena. Velika opnena krila za mirovanja drže položena ravno na zatku, rjeđe koso poput krova. Naglašeno je spolno dvoličje, mužjaci obično imaju znatno veće oči.Dvokrilci su jedini insekti koji imaju jedan par krila.Pored vilinih konjica,oni su najbolji letaci medju insektima.U dvokrilce spadaju komarci,obadi i muve.

Dvokrilci
Kućna muha
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Red: Diptera
Linnaeus, 1758.

Komarci su najbrojniji u mocvarnim predelima jer se njihove larve razvijaju u vodi.Zenke se hrane nasom krvlju.Kada nas ubode znajte da je to zenka.Jer muzjaci se nikada ne udaljavaju od vode i hrane se samo biljnim sokovima.

Kucna muva usisava hranu na koju je pre toga ispustila malo pljuvacke i tako je rastvorila.Muva polaze jaja u gomile djubreta,gde zive njene larve.Sto je okolina prljavija,vise ima muva.Larve muva nemaju ni noge ni krila.Podsecaju na male bele crvice.

Čišćenje

Ličinke su beznožne, s naborima za puzanje, sišu tekućine, uvlače se u kašaste tvari, ili su nametnici. Neke žive u vodi.

Red sadrži više od 100 000 vrsta. Najpoznatije su porodice: komari (Tipulidae), šišarice (Cecidomyidae (Itonididae)), komarci (Culicidae), obadi (Tabanidae), muhe (Muscidae), mesaruše (Sarcophagidae), štrkovi (Oestridae), cvjetne muhe (Anthomyiidae), ce-ce muhe (Glossinidae).[1]

Izvori uredi

  1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8