Daniel Burros (5. mart 1937 - 31. oktobar 1965) bio je američki neonacistički aktivist, poznat po tome što je izvršio samoubistvo nakon što su mediji razotkrili njegovo jevrejsko porijeklo.

Dan Burros
Rođenje(1937-03-05)5. 3. 1937.
Queens, New York, SAD
Smrt31. 10. 1965. (dob: 28)
Reading, Pensilvanija, SADk
Uzrok smrtisamoubistvo
Nacionalnostamerička
Zanimanjeaktivist
Poznat/a posamoubistvu počinjenom nakon što su novinari objavili njegovo jevrejsko porijeklo
Politička partijaAmerička nacistička partija
United Klans of America

Burros, rođen u jevrejskoj porodici u Bronxu, se za nacističku ideologiju počeo zanimati za vrijeme kratkotrajne službe u američkoj vojsci sredinom 1950-ih, iz koje je izbačen nakon pokušaja samoubistva. Poslije se priključio Američkoj nacističkoj partiji i postao jednim od suradnika njihovog vođe Georgea Lincolna Rockwella. Sa vremenom je svoje partijske drugove udaljio od sebe zbog sumnji u jevrejsko porijeklo, ali i bizarnog ponašanja. Kada se posvađao sa Rockwellom, izbačen je iz stranke, ali se nakon toga priključio bjelačkoj rasističkoj organizaciji Ujedinjeni klanovi Amerike (UKA), najekstremnijoj i najradikalnijoj od svih frakcija Ku Klux Klana.

1965. godine ga je kontaktirao John McCandlish Phillips, novinar New York Timesa, nastojeći od njega dobiti izjavu o stanju unutar Nacističke partije i UKA. Kada je Burros to dobio, Phillips mu je rekao da će o njemu biti objavljen članak u kome će se razotkriti njegovo jevrejsko porijeklo. Burros je prijetio da će u tom slučaju ubiti Phillipsa ili sebe, ali Phillips nije popustio prijetnjama. Nedugo nakon što je članak objavljen, Burros je izvršio samoubistvo u kući svog prijatelja Roya Frankhousera.

Bizarna priča o Burrosu je kasnije postala predmetom nekoliko referenci u američkoj popularnoj kulturi, od kojih je najpoznatiji nagrađeni igrani film The Believer, čiji je glavni lik, koga tumači Ryan Gosling inspiriran upravo Burrosom i njegovim životom.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi