Crkva Gospe Snježne u Deževicama

katolička crkva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, opština Kreševo, Bosna i Hercegovina

Crkva Gospe Snježne u Deževicama je katolička crkva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, opština Kreševo, Bosna i Hercegovina[1]

Crkva Gospe Snježne
Osnovne informacije
LokacijaDeževice, Kreševo
ReligijaKatoličanstvo
DržavaBosna i Hercegovina
Godina posvećenja2.12.1961.
ZaštitnikSveti Jakov Markijanski
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipCrkva
Smjer fasadesjever-jug
Dovršeno1961. god
Specifikacije
Toranj/-evi1

Lokacija uredi

Naselje Deževice nalazi se oko 40 km. od Sarajeva, između planina Bitovnje i Vranice, 8 km s/z od Kreševa, na nadmorskoj visini od 911m. Naselje je bilo naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživjelo je u srednjem vijeku.

Historija uredi

U pisanim izvorima Deževice se prvi put spominju 1403. godine kada se ondje nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća u naselju je stolovao i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.[2] Dolaskom Osmanlija 1463. godine crkva i samostan u Deževicama su razoreni, a župa propala. Pastoralni rad nastavljen je u sklopu župe Kreševo.

Četiri stoljeća kasnije, austrougarske vlasti u Deževicama su obnavile župu i oko 1887. godine napravljeni su župni stan i kapelica od kamena, tri metra visokog zida. Novi župni stan izgrađen je 1903./1904. godine, a 1905. godine je podignuta prva crkva Gospe Snježne, i to u dijelu sela zvanom Močila, a sveti Jakov Markijski proglašen je suzaštitnikom župe. Kasnije, 1961. godine, napravljena je, na današnjem lokalitetu, nova crkva. Crkva je tokom rata pretrpjela znatna oštećenja, kao i kip Gospe Snježne ispred nje.

U deževičkoj crkvi se do 1906. godine nalazila i stara slika Gospe Snježne, kada je uništena, unatoč protivljenju mnogih župljana. Donesena je nova slika, koja se i danas štuje.

Ispred crkve se nalazi kip Gospe Snježne, rad hrvatskog kipara Ante Starčevića. Kip je tokom rata u Bosni i Hercegovini znatno oštećen, a nakon rata djelomično saniran. Blagdan Gospe Snježne pada 5. avgusta, a vanjska proslava bude nedjeljom nakon samog blagdana, kada crkvi hodočaste mnogi, ne samo iz okolnih, nego i iz brojnih drugih naselja u Bosni i Hercegovini.[3]

Reference uredi

  1. „Crkva Gospe Snježne”. Bitno.NET. Pristupljeno 24. 9. 2021. 
  2. Bosanski Lurd - www.nedjelja.ba, 20.05.2022
  3. „o župi”. Župa Gospe Snježne u Deževicama. Pristupljeno 24. 9. 2021.