Coupling (TV serija)

Parovi (engl. Coupling) je britanski sitkom koji se emitovao na BBC2 od maja 2000. do juna 2004. Okosnica radnje su ljubavne i seksualne avanture i dogodovština šestoro prijatelja (tri muškarca i tri žene) koji iste stvari i događaje tumače na različite načine.

Coupling
međutitlovi Couplinga (serijal 1–3)
ScenarioSteven Moffat
RežijaMartin Dennis
NastupajuJack Davenport
Gina Bellman
Sarah Alexander
Kate Isitt
Ben Miles
Richard Coyle
(serijal 1–3)
Richard Mylan
(serijal 4)
Uvodna tema"Perhaps, Perhaps, Perhaps"
(vokali: Mari Wilson)
Završna temaPerhaps, Perhaps, Perhaps
Kompozitor(i)Simon Brint
Simon Wallace
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski
Broj serijala4
Broj epizoda28 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Beryl Vertue
(serijal 1–3)
Geoffrey Perkins
(serijal 1–2)
Sophie Clarke-Jervoise
(serijal 3–4)
Producent(i)Sue Vertue
Trajanje30 min.
Producentska kompanija/eHartswood Films
Emitiranje
Originalni kanalBBC Two (serijal 1–3)
BBC Three (serijal 4)
Originalno prikazivanje12. maj 2000 –
14. jun 2004
Kronologija
Srodne emisijeJoking Apart
Coupling (američka verzija)
Parovi (grčka verzija)
Eksterni linkovi
Službene stranice

Serija je donekle inspirisana odnosom između scenariste Stivena Mofata i producentkinje Sju Vertu a čak su i dva lika u seriji nazvana po njima. Stiven i Sju su se upoznali preko zajedničkog prijatelja, vlasnika produkcijske kuće za koju je Sju radila. Nakon toga su počeli da rade zajedno a ubrzo su se i venčali. Stiven je rešio da iskoristi razvoj njihove veze kao osnovu za novi sitkom, pa su tako nastali centralni likovi serije, Stiv i Suzan. Ostali likovi su Stivovi i Suzanini bivši momak i devojka i najbolji prijatelji, koji oslikavaju ekstremne odnose od poverenja do paranoje u vezama.

Scenario

uredi

Kako Sju kaže, Stiven je scenario pisao na tavanu kuće a kada je završio, ona je otišla dva sprata niže da ga pročita da je on ne bi čuo kako se smeje. Producentkinja kaže da nije imala mnogo zamerki i da je prva verzija bila skoro spremna za snimanje.[1]

Likovi

uredi

U seriji Parovi skoro da nema epizodnih uloga. Uglavnom se radnja vrti oko glavnih likova. U seriji su žene uglavnom samouverene i otvorenih shvatanja, dok su muškarci poptuno beskorisni, zbunjeni i nesigurni."[2] Međutim, Sali Harper (koju igra Kejt Isit) je često nesigurna po pitanju svog izgleda i nema sreće sa muškarcima, a uz to se i plaši starenja. Džejn Kristi (koju igra Džina Belman) koja voli seksualne avanture i prilično je sigurna u svoj izgled, je u stvari usamljena, a njenu nesigurnost vidimo kada izvede svog novog dečka (za koga pretpostavlja da je nevin)u kafić i plaši se da će mu se svideti Suzan. A opet Suzan Voker (koju igra Sara Aleksander), koja izgleda najpribranije od svih ženskih likova, je nesigurna zbog veze koju je Stiv imao sa Džejn.

Reference

uredi
  1. "Coupling: From Script to Screen", credit: Andrew Kerr, BBC Worldwide Americas. Series 4 DVD
  2. BBC - Coupling - Jack Davenport, Pristupljeno 17. 4. 2013.

Spoljašnje veze

uredi