Clickbait je izraz pejorativnog karaktera, kojim se opisuju senzacionalistički naslovi članaka koji čitateljima web portala navodno nude ekskluzivan ili nesvakidašnji sadržaj. Izraz je složenica engleskih riječi click (klik) i bait (mamac). Clickbait naslovi najčešće pokušavaju iskoristiti "rupe u znatiželji", pružajući dovoljno informacija da se potakne znatiželja, ali nedovoljno da se ispuni dok se ne otvori poveznica na odabrani sadržaj.[1] Najčešći primjeri clickbait naslova su "nećete vjerovati ovome", "ovo morate vidjeti", "ono što se dogodilo sljedeće će vas šokirati" i sl.

Njegova je svrha privući što više pojedinačnih posjetitelja na portal, čime se utječe na njegovo bolje rangiranje te posljedično višu cijenu oglasnog prostora i privlačenje većeg broja oglašivača. No često imaju i negativne posljedice, čitatelji se osjećaju prevarenima za informacije koje nisu dobili, te portali gube na vjerodostojnosti i vjernosti svojih čitatelja.[2]

Iz povijesne perpektive, može se smatrati razvojnim oblikom žutog tiska koji se koncentrira na senzacionalizam, skandale te preuveličavanje i nestručno prenošenje vijesti radi povećanja prodaje.

Izvori uredi