Amiga CDTV

(Preusmjereno sa stranice CDTV)

Amiga CDTV je bila prva 16bitna igraća konzola kompanije Commodore koja ju je predstavljala kao prvi CD igrajući sustav.

Izlazak ovog sustava na tržište se dešava na proljeće 1991. godine i ubrzo postaje jedan od najneuspješnijih računalnih proizvoda svih vremena. Commodore nikad nije izdavao prodajne brojke za svoje proizvode, ali definitivni broj prodanih modela je bio ispod 100 tisuća, dok neki izvori tvrde da je samo 10 tisuća komada ovog kompjutera našlo svog kupca.

Neuspjeh ovog kompjutera je prije svega potpomogao Commodore koji nije potpisao sporazume sa softwerskim kompanijama za proizvodnju programa. CDTV je bio jednostavno odličan igraći sustav bez igri. Financijski gibici stvoreni ovim projektom ganjati će Commodore do njegovog bankrota.

Unutrašnja arhitektura ovog računala je bila identična s Amiga 500 samo s razlikom da su tipkovnica i flopi jedinica zamjenjeni CD jedinicom.

Lekcije iz ovog projekta Commodore je uspio shvatit tako će koju godinu kasnije izdanje konzole CD32 pratiti sporazumi s proizvođačima softwera.