Boson od Provanse

Boso Provansalski je bio kralj Provanse (Donje Burgundije) od 879. do 887. godine.

Boson
Kralj Provanse
Suprug/a Ermengarda Italijanska
Potomstvo Luj III. Slijepi

Udaja sestre za Karla Ćelavog otvara mu vrata moći

uredi

Bio je franački plemić, povezan sa karolinškom dinastijom. Karlo Ćelavi se oženio Bosovom sestrom Richilde, što je utrlo put Bosovoj karijeri. Starao se o Luju Mucavcu dok je bio maloljetan. Luj Mucavac je bio podređeni kralj Akvitanije, a Boso je vodio brigu o administraciji.

Pratio je Karla Ćelavog tokom pohoda u Italiji i 876. postaje vojvoda. Tokom druge italijanske kampanje urotio se sa drugima plemićima protiv kralja. Nakon smrti Karla Ćelavog 877, Luj Mucavac je bio prisiljen da prizna plemićka prava i privilegije. Tokom 878. bio je u jako bliskim odnosima sa papom.

Boso proglašava nezavisnost Provanse

uredi

Kada je umro Luj Mucavac 879, ostala su mu dva sina Luj III i Karloman kao nasljednici. Boso je zajedno sa francuskim plemićima zahtijevao da Luj III bude jedini kralj. Međutim oba brata su bila izabrana za kraljeve.

Boso je počeo tvrditi da ne može priznavati nijednoga od braće, jer je nelegitimno da obojica budu kraljevi. Tvrdio je da je Luj Mucavac njega imenovao naslednikom. Biskupi i plemstvo regiona oko Rone i Saone 15. oktobra 879. proglašavaju Bosu Provansalskog kraljem i nasljednikom Luja Mucavca. To su bili prvi "slobodni izbori", koji nisu uzimali u obzir kraljevsku liniju.

Bosovo kraljevstvo se zvalo Kraljevstvo Provansa i obuhvatalo je crkvene provincije Arl, Eks, Vijen, Lion i možda Besankon.

Luj III i Karloman Francuski protiv Bosa

uredi

Kad su Luj III i Karloman Francuski podijelili 880. očevo kraljevstvo, krenuli su protiv Bosa. Zauzeli su Makon i sjeverni dio Provanse. Zatim im se pridružio Karlo Debeli, pa su neuspješno opsijedali Vijen od avgusta do novembra 880. godine.

U avgustu 882. Vijen opsijeda grof Rišar Okunski, koji zauzima Vijen septembra 882. godine. Boso nije uspijevao da povrati izgubljene teritorije. Umro je 887, a naslijedio ga je sin Luj III. Slijepi.