Bitka na Ticinu

(Preusmjereno sa stranice Bitka kod Ticina)

Bitka kod Ticina odigrala se u novembru 218. pne. između vojske Kartagine pod Hanibalovom komandom i vojske Rimske republike pod komandom Publija Kornelija Scipiona. Bitka je bila na severu Italije, kad je Hanibal prešao Alpe. To je bila jedna od bitaka Drugog punskog rata i prva bitka na talijanskom tlu.

Bitka kod Ticina
Segment Drugi punski rat
Datum novembar 218. pne.
Lokacija kraj reke Ticin, Italija
Ishod Pobeda Kartagine
Sukobljene strane
Kartagina Rimska republika
Komandanti i vođe
Hanibal Publije Kornelije Scipion
Snage
6.000 konjanika nepoznato
Žrtve i gubici
malo malo

Uvod uredi

Nakon što je Hanibal napustio Španiju, rimska armija pod komandom Publija Kornelija Scipiona poslana je u Masiliju (današnji Marselj), da bi zaustavila napredovanje Hanibala. Dve armije su ukrstile puteve na Roni, ali u razmaku od nekoliko dana, tako da su Rimljani zakasnili. Scipion ostavlja armiju da nastavi prema Španiji prema preostalim kartaginjanskim trupama, a on sam se vraća u Italiju.

Bitka uredi

Hanibal prelazi Alpe i dolazi u današnju severnu Italiju. Tu regrutira lokalna galska plemena. Kad je Hanibal čuo da se Scipion vratio krenuo je prema njemu da pokaže snagu kartaginjanske vojske. Publije Kornelije Scipion je isto tako bio spreman za obračun. Sreću se na reci Ticin i obe armije tu prave logor.

Kreću u obračun samo sa delom svojih armija. Hanibal je verovatno u bitku krenuo sa većinom od svojih 6.000 konjanika, koji su mu ostali nakon prelaska Alpa. Scipion je krenuo sa koljicom i malim brojem velita (laka pešadija sa kopljima ). Kad su se dve armije srele zamešao se centar pun konjanika. Hanibal je međutim čuvao svoju numibijsku konjicu na krilima, pa im naređuje da napadnu sa strane velitsku formaciju. Rimska linija je bila probijena, pa su se Rimljani razbežali i vratili u svoj logor.

Posledice uredi

Gubici na obe strane su bili mali, jer je glavnina armija ostala netaknuta. Ipak bitka kod Ticina ohrabruje Gale da se pridruže Hanibalu. Ubrzo je cela severna Italija bila Hanibalov saveznik, a sa galskim i ligurskim trupama, Hanibal ponovo raspolaže sa 40.000 vojnika. Hanibalova armija je bila spremna za invaziju Italije.

Publije Kornelije Scipion je povređen u bici i povlači se do reke Trebija. Njegova armija je očuvana, a on čeka pojačanje i dolazak armije pod komandom konzula Tita Sempronija Longa. Ta armija koju očekuju povučena je sa Sicilije. Sledeća bitka je bitka kod Trebije.

Vidi još uredi