Bitka kod Klokotnice

Bitka kod Klokotnice se odigrala 9. marta 1230. godine između Bugarskog carstva i Epirske despotovine. Bugarsku vojsku predvodio je Ivan Asen II a Epirsku Teodor Anđeo Duka Komnin. Završila se porazom Epirskog despota Teodora Duke i stvaranjem moćne Bugarske carevine pod Ivanom Asenom II.

Bitka kod Klokotnice
Epirska despotovina Bugarsko carstvo
Teodor Komnin Ivan Asen II
85.000 25.000

Poreklo sukoba uredi

Između 1221. i 1222. godine Bugarska (Ivan Asen II) i Epir (Teodor Anđel) sklapaju savez protiv Latinskog carstva. Osiguravši mir Teodor Anđeo napada i osvaja Solunsku kraljevinu i delove Makedonije.

Nakon smrti Latinskog cara 1228. Teodor Anđeo je smatrao da je jedina prepreka za osvajanje Carigrada Bugarska. Zbog toga je u martu 1230. godine poveo veliku vojsku na Bugarsku. Teodor je sakupio ogromnu vojsku uključujići i zapadne plaćenike, dok je Ivan Asen II nakon što je čuo da je Teodor Komnin prekršio sporazum uspeo da sakupi samo nekolko hiljada vojnika.

Veštom taktikom bugarski car je nadmudrio i opkolio epirsku vojsku zadavši im znatne gubitke.

Bitka uredi

Teodor Anđeo je sakupio veliku vojsku uključujući i zapadne plaćenike. Bio je toliku uveren u pobedu da je poveo ceo kraljevski dvor zajedno sa suprugom i decom. Kada je Bugarski car saznao za upad sakupio je vojsku od nekoliko hiljada vojnika i krenuo im u susret. 9. marta dve vojske su se srele. Ivan Asen je naredio da se na barjak sa zastavom nabije mirovni ugovor iz 1221/22 godine. Bugarski car je bio dobar vojskovođa i uspeo je da opkoli iznenađenog protivnika. Usledio je pravi pokolj veliki deo Epirske vojske je poginuo ili je bio zarobljen zajedno sa despotovom porodicom,sam despot je takođe zarobljen,samo je despotov brat Manojlo sa malom grupom vojnika uspeo da pobegne.

Posledice uredi

Bugarska je vratila Makedoniju i zauzela sever današnje Albanije. Epirska despotovina je nakon bitka postala drugorazredna država.

Litratura uredi

  • Duйčev Ivan, Iz starata bъlgarska knižnina, t.II, S. 1944, s.38-39
  • Zlatarski Vasil N., Istoriя na bъlgarskata dъržava prez srednite vekove, T.III, Vtoro bъlgarsko carstvo, s. 587-596
  • Uspenskiій F. I. O, drevnostяh goroda Tыrnova, Izvestія Ruskogo Arhealogičeskogo Instituta v Konstantinopole, 1901, VII, vыp 1, s.6-7 i tabl. 5