Beogradski centar za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava je nestranačko, nepolitičko i neprofitno udruženje građana zainteresovanih za unapređenje teorije i prakse ljudskih prava. Za Beogradski centar su vezani ljudi različitih profesija i profila – pravnici i advokati, sociolozi, ekonomisti, književnici, profesori, studenti i poslovni ljudi.

Beogradski centar je osnovan 1995. godine i od tada do danas prerastao je u jednu od najznačajnijih nevladinih organizacija u Srbiji.

Nakon deset godina svog postojanja Beogradski centar je postao obrazovni centar za ljudska prava. Centar posebnu pažnju poklanja svojoj izdavačkoj delatnosti.

Najvažnije oblasti delovanja Centra su:

  • obrazovanje
  • istraživanje
  • prikupljanje naučne i stručne literature
  • izdavaštvo

Za doprinos na polju ljudskih prava Centru je oktobra 2000. godine dodeljena nagrada Bruno Kreisky. Centar je zbog naučnog kapaciteta koji poseduje i obrazovne delatnosti primljen u Udruženje instituta za ljudska prava (Association of Human Rights Institutes).

Direktor Beogradskog centra je prof. Vojin Dimitrijević, dugogodišnji član Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija i član Venecijanske komisije.

Vanjske veze uredi