Benedict Cumberbatch

Benedikt Kamberbač (engl. Benedict Cumberbatch, IPA:/ˈkʌmbərˌbætʃ/ [1]; rođen 19. jula 1976) je engleski glumac. Najznačajnije su mu uloge Stivena Hokinga u filmu Hoking mreže Bi-Bi-Si, Vilijama Pita u filmu Čudesna milost, Pola Maršala u filmu Pokajanje, Bernarda u TV-filmu Mala ostrva i Šerloka Holmsa u Bi-Bi-Si-jevoj adaptaciji romana Artura Konana Dojla.

Benedict Cumberbatch
glumac, producent[1]
Cumberbatch na premijeri filma 12 Years a Slave na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2013. godine.
Biografske informacije
RođenjeBenedict Timothy Carlton Cumberbatch
19. 7. 1976. (1976-07-19) (dob: 47)
Hammersmith, London, England
Roditelji
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, producent[1]
Opus
Djelatni period2000–
Znamenite uloge

Godine 2011. igrao je i Viktora Frankeštajna i njegovo čudovište u pozorišnoj adaptaciji romana Meri Šeli režisera Denija Bojla. Predstava se prikazivala tri meseca u Kraljevskom narodnom pozorištu u Londonu. Krajem 2011. nastupio je u Spilbergovom Ratnom konju i u adaptaciji romana Džona Le Karea Dečko, dama, kralj, špijun, gde mu je partner bio Gari Oldman.

Godine 2012. je ponovo igrao Šerloka Holmsa u drugoj sezoni serije, a glumio je i u Bi-Bi-Si-jevoj seriji Kraj parade sa Rebekom Hol. U trilogiji Hobit pozajmljuje glas i pokrete Šmaugu i Nekromanseru. Godine 2013. glumiće Džona Harisona, glavnog negativca u filmu Zvezdane staze - Prema tami reditelja Džej-Džej Ejbramsa.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi