B-film (sh. B movie) ili, rjeđe, B produkcija je izraz koji u najširem smislu označava komercijalni film, najčešće igrani koji se odlikuje niskom razinom budžeta, ali i umjetničkih ambicija; potonje ga razlikuje od tzv. umjetničkog ili art filma. U svom užem smislu se koristi u kontekstu američke kinematografije, prije svega kako bi se opisala niskobudžetna filmska ostvarenja čvrstog žanrovskog određenja i/li sa specifično ciljanom publikom, te jasno predodređenim ili "konfekcijskim" sadržajem.

Roger Corman, američki producent koji je 1960-ih stekao reputaciju "kralja B-filma".

Sam je izraz nastao u tzv. klasičnom Hollywoodu 1930-ih, odnosno označavao ostvarenja koja su se prikazivala kao prvi od dva filma u tzv. dvostrukoj predstavi (engl. double feature), odnosno publici služila kao svojevrsno "predjelo" za glavni ili "A-film". B-filmovi su se tada snimali bilo u za to specijaliziranim "malim" hollywoodskim studijima tzv. Poverty Rowa (od kojih je najpoznatiji bio Republic Pictures) bilo u specijalnim pogonima velikih studija. Od 1950-ih su te funkcije sve češće počeli preuzimati nezavisni producenti i studiji, a među kojima se najviše ističe Roger Corman, mada su pojedini hollywoodski studiji svoje "B-pogone" zadržali do današnjeg dana.

Izraz "B film" je u prošlosti, a dijelom i danas, često imao i pežorativno značenje, odnosno pod njime su se podrazumijevala ostvarenja slabijeg kvaliteta i važnosti. Usprkos toga, brojna značajne i ugledne ličnosti svjetskog filma su svoje karijere započele ili gradile radeći B-filmovi, a mnoga ostvarenja, koja su originalno napravljena ili distribuirana kao "B-filmovi" su doživjela veliki komercijalni uspjeh, popularnost, kult status ili od kritike priznatu reputaciju klasika svjetske kinematografije.

V. također uredi

Vanjske veze uredi