Autoboti (Autobots) su heroji iz Transformers linije igračaka i povezanih stripova i crtanih filmova. Japanski naziv za Autobote su Sajbertronci. Njihov vođa je Optimus Prajm, mada su Autobotima komandovali i Rodimus Prajm i Sentinel Prajm. Autoboti su u stalnom ratu sa Deseptikonima. U originalnoj američkom crtanom filmu, Autoboti su potomci linije robota koje su stvorili Kvintesoni kao radnu snagu. U ostalim kontinuitetima, Autobote, kao i Deseptikone, je stvorio Primus da štite vasionu od zlog Unikrona. Titula Prajm (od engleske reči -{Prime}- što znači prvi) je u čast Primusa.

Crtana serijaUredi

U originalnoji seriji, Autoboti su potomci rase robota-radnika koje su stvorili Kvintesoni, vanzemaljci sa pet lica, dok su Deseptikoni potomci rase vojnih robota. Posle pobune koja je oterala Kvintesone sa planete Sajbertron, Deseptikoni – kako su sebe nazvali – željni moći su započeli građanski rat. Autoboti nisu mogli ni da se nadaju da mogu biti ravni superiornoj vatrenoj moći i snazi na bojištu Deseptikona, i zato su se povukli u potaju, razvijajući veštinu transformacije, prilagođavajući svoja tela tako da mogu da se pretvore u druge oblike. Sa ovim dodatnim moćima, Autoboti su uspeli da pobede u sukobu i nastao je period mira, poznat kao Zlatno doba Sajbertrona, kada je bilo obilje energije, a planeta je sijala zlatnom svetlošću.

Ipak, radeći u tajnosti, Deseptikoni su takođe razvili tehnologiju transformacije zajedno sa novom sposobnošću letenja kada su u robotskom obliku i pod komandom jednog od prvih iz nove vrste, Megatrona, su napali jedan autobotski grad, ubivši tadašnjeg vođu Autobota. Ovaj čin nije objavljen, i mlađi roboti su nastavili da idolizuju ove nove moćne leteće robote, sve dok jednog takvog mladog robota, Orajana Peksa, nije prevario Megatron, dozvolivši mu pristup u postrojenje za skladištenje energije. Megatron je onda pokazao svoje pravo lice i smrtno oštetio Orajana, ali je drevni Autobot, Alfa Trajon, prepravio Orajana u prvog od nove ratničke vrste Autobota, Optimusa Prajma. Optimus Prajm je predvodio Autobote protiv Megatrona i Deseptikona u građanskom ratu koji je izbio još jednom.

Spisak AutobotaUredi

Generacija 1Uredi

Primedba: Autoboti iz američke i japanske Generacije 1.

KomadantiUredi

AutomobiliUredi

Mala vozilaUredi

DinobotiUredi

Deluks vozilaUredi

DžampstarteriUredi

ErialbotiUredi

ProtektobotiUredi

Mini-kaseteUredi

Trostruki pretvaračiUredi

TehnobotiUredi

TrotlbotiUredi

HedmasteriUredi

KlonoviUredi

TargetmasteriUredi

Dupli TargetmasteriUredi

MonsterbotiUredi

PretenderiUredi

Hedmasteri JunioriUredi

PauermasteriUredi

TrigerbotiUredi

OstaliUredi

Roboti pod maskomUredi

Armada/EnergonUredi

SajbertronUredi

Vidi jošUredi