Atal III (na grčkom Attalos III) Filometor Eurget (cca. 170. pne. – 133. pne.) bio je posljednji atalidski kralj Pergama, koji je vladao od 138. pne. do 133. pne. Bio je sin kralja Eumena II i Stratonike, a naslijedio je svog strica Atala II. Atal, za koga antički izvori navode da je bio privržen majci, pokazao je prilično malo interesa za vođenje državnih poslova, i umjesto toga je sve svoje vrijeme posvetio proučavanju medicine, botanike i vrtlarstvu. Bio je oženjen za izvjesnu Bereniku, s kojom je dobio kći, udatu za Diotara, kralja Galatije.

Kada je godine 133. pne. nije imao muških nasljednika. U svojoj oporuci je kraljevstvo ostavio Rimskoj Republici. Atalova neobična odluka je imala političke posljedice na sam Rim, gdje je tribun Tiberije Grakho predložio da se pergamska kraljevska riznica isprazni i novac podijeli siromašnim Rimljanima, a čemu su se suprotstavili konzervativni senatori. Nekoliko godina kasnije, Pergamljanin Aristonik, izdajući se Atalovog brata, digao je kratkotrajni ustanak protiv rimske vlasti nastojeći obnoviti pergamsku samostalnost.

Prethodi:
Atal II
Atalidski vladar
Slijedi:
Eumen III

Izvori uredi

  • Hansen, Esther V. (1971). The Attalids of Pergamon. Ithaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd. ISBN 0-8014-0615-3.
  • Kosmetatou, Elizabeth (2003) "The Attalids of Pergamon," in Andrew Erskine, ed., A Companion to the Hellenistic World. Oxford: Blackwell: pp. 159–174. ISBN 1-4051-3278-7. text
  • Christian Settipani, Les Ancêtres de Charlemagne (France: Éditions Christian, 1989).
  • Simon Hornblower and Tony Spawforth, Who's Who (Classical World), pg. 61.