Armageddon 2419 A.D.

Armageddon 2419 A.D. je science fiction pripovjetka (kratki roman) američkog pisca Philipa Francisa Nowlana, prvi put objavljena u augustu 1928. u časopisu Amazing Stories. Poznata je prije svega po tome što se u njoj, kao i u nastavku The Airlords of Han, kao protagonist prvi put pojavio Anthony Rogers, koji će ubrzo nakon toga pod imenom Buck Rogers postati jedan od najpopularnijih likova žanra.

Armageddon 2419 A.D.
Autor(i)Philip Francis Nowlan
Jezikengleski
Žanr(ovi)science fiction roman
Datum izdanja1928
Vrsta medijaštampa (pulp časopis)

U romanu je glavni protagonist i narator veteran prvog svjetskog rata koji je 1927. godine, istražujući neobični fenomen rudniku, doživio neobičnu nesreću i ostao hiberniran sljedećih 492 godine. Radnja se potom premješta na područje današnjih SAD nekoliko vijekova nakon što su poražene u velikom ratu te na čijim su ruševinama osvajači Han ili "crveni Mongoli" sagradili petnaest velikih gradova između kojih, uglavnom ostavljeni sami sebi, žive potomci preživjelih Amerikanaca i pokušavaju, koristeći suvremenu tehnologiju, ponovno izboriti slobodu svoje domovine.

Za roman je karakteristično da je uspješno predvidio neke od budućih izuma i tehnoloških trendova kao što su teleprisutnost, rad na daljinu, E-trgovina, bespilotne letjelice, padobransko ratovanje, uređaji za noćni vid, ručne raketne bacače, te ograničenja vojne strategije temeljene isključivo na zračnoj supremaciji.

Roman je već 1929. adaptiran u popularni strip koji se redovno objavljivao do 1967. godine, a na temelju koga su napravljeni igrani filmovi, knjige i TV-serije. Godine 1960. je su i Armageddon 2419 A.D. i The Airlords of Han prvi put objavljeni u obliku jedinstvene knjige.

V. također uredi

Vanjske veze uredi