Anastasija Jaroslavna

Anastazija Jaroslavna (mađ. Anasztázia magyar királyné; rus. Anastasiя Яroslavna)[1], (r. 1023 -† 1074/1096), je bila kraljica Mađarske i žena Andraša I. Anastazija je bila najstarija ćerka velikog knez Kijevske Rusije Jaroslava Mudrog i Ingegerde, ćerke švedskog kralja Olafa Sketkonunga.

Freska iz 11. veka, katedrala Svete Sofije u Kijevu predstavlja Jaroslavove ćerke, najmlađu Anu, Anastaziju, Elizabetu i Agatu.

Biografija uredi

Anastazija se 1039. udala za tada mađarskog vojvodu Andraša, koji je posle smrti svog oca kneza Vazula zajedno sa bratom Leventeom potražio utočište u Kijevskoj Rusiji[2].

Andraš se 1046. na poziv Gerard, tadašnjeg biskupa u Mađarskoj, i sveštenstva vratio u Mađarsku i preuzeo vlast od dotadašnjeg kralja Petra I Orseola. Anastazija je pratila svog muža i ona je bila ta koja je tražila od muža da se sagradi lavra u Tihanju za pustinjake koji su za njom trebali doći u Mađarsku iz Kijevska Rusija.

Kraljevski par nije imao sina naslednika sve do 1053., kada im se rodio sin Šolomon. Ovaj događaj je kasnije doveo do sukoba između braće Andraša i Bele. Andraš je hteo da njegov prvorođeni sin bude naslednik krune a Bela je išao po nepisanom pravilu još iz plemenskih zajednica da je naslednik trona trebao da bude odlučen generacijski to jest mlađi kraljev brat.

Kada se 1060. godine Bela otvoreno pobunio protiv kralja Andraša, Andraš je kraljicu Anastaziju i svoju decu poslao na dvor Adalberta, markgrofa od Austrije. U ovom sukobu Andraš je poražen i uskoro je i umro, a njegov brat Bela se krunisao za kralja Mađarske 6. decembra 1060. godine.

Kraljica Anastazija je zatražila pomoć od nemačkog kralja Henrik IV, čija je sestra Judita Marija Nemačka bila verena za Šolomona. Do vremena kada su nemačke snage ušle u Mađarsku da bi pomogle stupanje Šolomona na vlast kralj Bela je 11. septembra 1063. godine umro. Belini sinovi Geza, Ladislav i Lampert su prebegli u Poljsku.

 
Anastazija proklinje Šolomona, slika iz 1855.

Šolomon je krunisan 27. septembra 1063. godine. Na ceremoniji krunisanja kraljica Anastazija je pokazala Otu od Norhajma bavarskom vojvodi mač koji je navodno pripadao Atili, hunskom vođi. Oto je inače predvodio nemačke snage koje su došle da pomognu Šolomonu.

U narednom periodu od 1060. do 1073. godine, Šolomon je vladao mađarskim kraljevstvom u saradnji sa Belinim sinovima Gezom, Ladislavom i Lampertom koje je pozvao nazad i koji su priznali njegovu vlast.

Ta sloga međutim nije dugo trajala i 1074. godine braća su se pobunila protiv kralja Šolomona i 14. marta 1073. su ga porazili u bici kod Mođoroda (Mogyoród). Šolomon je bio potisnut u zapadni deo svoje kraljevine i ostao je još privremeno na vlasti u Mošonu (danas u županiji Đer-Mošon-Šopron i Požonju (danas Bratislava).

Anastazija je sledila svog sina, međutim uskoro se povukla iz javnog života i postala je opatica u Admont opatiji gde je ostala sve do svoje smrti. Sahranjena je u istoj toj opatiji u Admontu.

Udaja i deca uredi

# r. oko. 1039: kralj Andraš I, kralj Mađarske (oko 1015 -† 6. decembra 1060)

Reference uredi

  1. Anastazija je ćerka od kneza Jaroslava, u različitoj literaturi je različito spominju. U engleskoj Anastazija od Kijeva, u mađarskoj literaturi kao Anastazija mađarska kraljica dok literatura na slovenskim jezicima je navodi kao rus. Anastasiя Яroslavna, polj. Anastazja Jarosławówna.
  2. Юrasov M. K. Russko-vengerskie otnošeniя vtoroй treti XI v. // Mir istorii. 2002. № 3

Izvori uredi

  • Kristó, Gyula - Makk, Ferenc: Az Árpád-ház uralkodói (IPC Könyvek,}- 1996)
  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest,1994)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. – A kezdetektől 1526-ig, főszerkesztő: Benda, Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)
  • Šternberg Я. T. Anastasiя Яroslavna, koroleva Vengrii // Voprosы istorii. 1984. № 10. S. 180—184
  • Nazarenko A. V. Zapadnoevropeйskie istočniki // Drevnяя Rusь v svete zarubežnыh istočnikov / Pod red. E. A. Melьnikovoй. M., 1999. S. 350—352
Prethodnik:
'Nepoznato'
Kraljica Mađarske
(10461060)
Nasljednik:
Adelaida, Riksa od Poljske