Aligatori

(Preusmjereno sa stranice Aligator)

Aligatori (Aligatoridae) su porodica, koja spada u red krokodila. Krokodili, uz red kornjača, podred guštera i podred zmija čine razred gmazova. Aligatori su vrlo slični porodici pravih krokodila (Crocodylidae). Ova porodica ima dvije potporodice, prave aligatore (Alligatorinae) i kajmane (Caimaninae).

Aligator
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Crocodilia
Porodica: Alligatoridae
Gray, 1844
Aligator

Aligatori žive u slatkovodnim prostorima kao što su bare, rijeke i močvare. Iako imaju teško tijelo i spor metabolizam, aligatori mogu postići brzinu od 30 mph. Njihov plijen su uglavnom manje životinje koje ubiju i pojedu jednim ugrizom. Oni mogu ubiti i veći plijen odvlačeći ga u vodu da se utopi. Plijen koji ne mogu progutati odjednom ostave da trune ili grizu dok ne dobiju komade za gutanje odjednom.

Aligatori su solidarne životinje, a najveći, i mužjak i ženka, braniti će svoj teritorij. Manji aligatori imaju veću tolerenciju prema većim zbog razlike u veličini.

Aligatori se pare sezonski, za vrijeme proljeća kad se voda ugrije. Ženka polaže jaja u gnijezdo koje djeluje kao inkubator. Svoja jaja će štititi dok se ne izlegu. Mlade će štititi godinu dana ako ostanu na tom prostoru. Obe vrste su tamnije u boji, gotovo crne (iako kineski aligator ima svjetlijih tonova). U aligatora se mogu vidjeti samo gornje čeljusti kad su usta zatvorena (kod krokodila se vide svi zubi), no monge deformacije čeljusti kod životinja identifikaciju čine težom.

Ime alligator je anglikanizirani oblik španjolske fraze el lagarto (gušter), a dali su im ga konkvistadori koji su stigli na Floridu i vidjeli aligatore.

Podjela uredi

Točni srodnički odnosi između aligatora kao i u odnosu na druge grupe unutar reda krokodila su još uvijek u velikoj mjeri nejasni. Ovdje je prikazana prihvaćena hipoteza o odnosima unutar porodice aligatora.

Alligatoridae

|-- Alligatorinae pravi aligatori
|-- Caimaninae kajmani
   |--Palaeosuchus
   '--N. N.
     |-- Caiman pravi kajmani
     '-- Melanosuchus