Alexander Rybak

(Preusmjereno sa Aleksander Ribak)
Alexander Rybak

Alexander Rybak
Rođen/a 13. maj 1986. (1986-05-13) (dob: 35)
Belorusija
Zanimanje pevač

Aleksander Ribak (nor. Alexánder Rybák, blr. Алякса́ндр Рыба́к, rođen u Minsku, SSSR, danas Belorusija, 13. 5. 1986) je violonista, pevač, kompozitor i glumac iz Norveške. Ribak je kao predstavnik Norveške pobedio na Pesmi Evrovizije 2009. u Moskvi sa pesmom Fairytale, za koju je sam autor kompozicije i teksta.

BiografijaUredi

Aleksandar Ribak je rođen u nekadašnjem SSSR (danas Belorusija). Kada je Aleksandru bilo četiri godine, njegovi roditelji se skupa sa njim sele u Norvešku, gde je Ribak i odrastao.

Svirao je na instrumentima od uzrasta od pet godina, a danas ume da svira na violini i donekle na klaviru. Ribakovi roditelji su Natallia Valiantsinauna Ribak, poznata pijanistkinja, i Ihar Aliaksandravič Ribak, poznati violinista u Norveškoj. Kako je Ribak sam izjavio, Oduvek sam želeo da zabavljam i to je nekako i moj poziv.

Osvojio je prestižnu Kulturnu nagradu Anders Jares 2004. godine. Učestvovao je u norveškom izdanju serijala „Idol“, gde je stigao do polufinala, a 2006. godine je pobedio u takmičenju talenata "Velika šansa" (nor. Kjempesjansen) na Norveškoj radioteleviziji sa svojom pesmom -{Foolin'.}-

Ribak je sarađivao sa muzičarima kao što su vodeći vokal sastava a-ha Morten Harket i violinista Arve Telefsen.

Igrao je violinistu u mjuziklu „Violinista na krovu“ u proukciji Oslo Nije teatra i za ovu ulogu dobio Hedaprisen, najprestižniju nagradu norveške pozorišne umetnosti. Igra Levija u filmu "Johan" režiserke Grete Salomonsen.

Pesma Evrovizije 2009.Uredi

Ribak je pobedio u finalu Melodi gran prija 2009, norveškog nacionalnog izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije 2009. u Moskvi, sa pesmom Fairytale („Bajka“) u norveškom folk stilu, za koju je sam autor kompozicije i teksta. Izvođenje pesme su pratila tri igrača iz trupe za moderne nardone igre Frikar.

Pesma Fairytale je prva pesma u istoriji norveškog Melodi gran prija koja je dospela na vrh norveških lestvica već pre nacionalnog finala. Pobedila je sa ukupno 747.888 glasova (prema 121.856 sa drugoplasiranu pesmu), što je najubedljivija pobeda u istoriji norveškog Melodi gran prija. Posetioci vodećeg nezavisnog evrovizijskog portala -{esctoday.com}- su u glasanju pred nacionalno finale takođe izabrali Ribaka sa 63,5% glasova. Kit Mils sa -{All Kinds Of Everything}- je pred norveški izbor komentarisao da je zapravo u pitanju „takmičenje preostalih sedam pesama za dubioznu čast drugog mesta“.

Na Pesmi Evrovizije 2009. je pobedio sa 387 poena, 169 više od drugoplasirane pesme sa Islanda. Ovo je bio najveći broj poena i najveća razlika u odnosu na drugoplasiranu pesmu u dotadašnjoj istoriji Pesme Evrovizije.

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

Godina Album Pozicija albuma
NOR ŠVE
2009 Fairytales 1 2
2010 No Boundaries 7 8
2011 Visa Vid Vindens Ängar 7 40

SingloviUredi

Godina Singl Pozicija na ljestvici [1] Album
NOR SWE
2009. "Fairytale"[2] 1 1 Fairytales
"Funny Little World"[3] 1 4
"Roll With the Wind"[4] 10
2010. "Oah" 23 56 No Boundaries
"Europe's Skies"[5]
2011. "Resan till dig" Visa vid vindens ängar

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi