Afera Hattab-Sarraud-Subra

Afera Hattab-Sarraud-Subra (fr. affaire Hattab-Sarraud-Subra), također poznata i kao Afera Mamac fr. affaire de l'Appât) je naziv za slučajeve ubistava u Parizu 1984. godine koji su izazvali medijski cirkus u Francuskoj, a kasnije inspirirali igrani film Mamac.

Ime je dobila po troje počinitelja - 18-godišnjoj djevojci Valerie Subra i njenim prijateljima 19-godišnjom Laurentu Hattabu i 21-godišnjom Jeanu Sarraudu. Njih troje su u septembru 1984. smislili plan prema kojima je Subra trebala zavoditi starije bogate muškarce, te tako omogućiti Hattabu i Sarraudu da provale u njihove stanove, te opljačkaju i ubiju njihove vlasnike; trojici je krajnji motiv bio novac s kojim bi financirali putovanje u Ameriku i početak novog života. Njihova prva žrtva je bio 50-godišnji advokat Gérard Le Laidier ubijen 7. decembra, a 16. decembra je ubijen 29-godišnji direktor modne kuće. Za 20. decembra je bilo planirano ubistvo Paula Taicleta, glasnogovornika restorana Jardin de La Boëtie; ono je spriječeno jer je policija u rokovnicima prethodne dvije žrtve uspjela pronaći ime Valerie Subra, te isti dan uhapsiti nju, a potom i njene suučesnike.

Suđenje je počelo četiri godine kasnije, i sve troje suučesnika su osuđeni na doživotni zatvor. Subra je, međutim, iz zatvora puštena 2001. godine, dok su njeni suučesnici pušteni 2003. godine.

Afera u popularnoj kulturi uredi

Godine 1990. je na temelju afere književnik Morgan Sportès napisao roman pod naslovom L'Appât, koji je pet godina poslužio kao predložak za istoimeni nagrađeni film u režiji Bernarda Taverniera.