Adar (hebrejski: אֲדָר, standardni Adar tiberijski ʾĂḏār, sirijski: ???, (arapski: آذار); od akadskog adaru) je šesti mjesec građanske godine u svjetovnom hebrejskom kalendaru i sirijskom kalendaru, te dvanaesti mjesec vjerske godine u hebrejskom kalendaru. Adar (Adhar ili Azar) (arapski: آذار) je levantinsko arapsko me za mjesce mart, treći mjesec gregorijanskog kalendara, a koje se koristi među Arapima Levanta.

Hebrejski kalendar

uredi

U hebrejskoj verziji vjerskog kalendara adar je zimski mjesec od 29 dana. U prijestopnim godinama, prethodi mu 30-day interkalarni mjesec po imeu Adar Aleph (Aleph je prvo slovo hebrejskog afavetza), Adar Rishon (Prvi Adar) ili Adar I a nakon toga se naziva Adar Bet (Bet je drugo slovo hebrejskog alfabeta), Adar Sheni (Drugi Adar) ili Adar II. Ponekad se umjesto Adar I i Adar II koriste "Adar" i "Ve'Adar" (Ve znači 'i' dakle: I Adar). Adar I i II padaju u februarmart gregorijanskog kalendara.

Temeljem rečenice u Mišni koja navodi da se Purim mora slaviti u Adaru II prijestupne godine (Megillah 1:4), Adar I se smatra "dodatnim" mjesecom. Kao rezultat toga, netko tko se rodio u Adaru obične godine bi rođendan slavio u Adaru II prijestupne godine. Međutim, netko tko se rodi u Adaru prijestupne godine će slaviti rođendan u Adaru obične godine, osim kada je rođen na 30. dan Adara I, kada će slaviti rođendan na 1. dan Nisana obične godine, s obzirom da Adar u običnoj godini ima samo 29 dana.

Reference

uredi