Adalbero od Eppensteina

Adalbero od Eppensteina (njemački: Adalbero von Eppenstein; 980 – 29. novembar 1039) bio je vojvoda Koruške od 1011/1012. do 1035.

Bio je sin grofa Markwarda od Eppensteina, markgrofa Štajerske, koga je na tom mjestu prvotno naslijedio iza 1000. Bio je oženjen za izvjesnu Beatrix (umrla 23. februara iza 1125. godine), za koju historičari predstavljaju da je bila kćer švapskog vojvode Hermana II iz dinastije Konradina te salijanskog cara Konrada II.

Godine 1011/12. mu je njemački kralj Heinrich II kao leno dao Koruško Vojvodstvo, nakon smrti prethodnog vojvode Konrada I iz salijanske loze. Konradov istoimeni sin je bio dijete i kao takav se smatra neprikladnim za preuzimanje očevog lena, koje je uz Koruško Vojvodstvo uključivalo i Veronsku marku, odnosno gotovo cjelokupnu Sjeveroistočnu Italiju.

Adalbero se ne tom mjestu često sukobljavao sa članovima Salijanske dinastije, te digao bezuspješni ustanak protiv cara Konrada II. Godine 1035. je prisiljen odstupiti sa svih službenih položaja i odreći se svih svojih lena. Biskup Egilbert, glavni savjetnik novog kralja Heinricha III, savjetovao je kralja i njemačke plemiće da se suprostave toj odluci. Vojvodin sin Konrad je zbog toga morao moljakati Heinricha da mu da očevo vojvodstvo. Heinrich je konačno pristao potvrditi, te je Adalbero ostao bez svog vojvodstva. Otišao je u izgnanstvo u bavarski Ebersberg gdje je umro 1039.

Prethodi:
Konrad I
vojvoda Koruške
1011–1035
Slijedi:
Konrad II