A Night to Remember (film, 1958)

A Night to Remember

originalni poster
Režija Roy Ward Baker
Producent William MacQuitty
Scenario Eric Ambler
Predložak A Night to Remember; autor:
Walter Lord
Uloge Kenneth More
Ronald Allen
Robert Ayres
Honor Blackman
Michael Goodliffe
Laurence Naismith
Muzika William Alwyn
Fotografija Geoffrey Unsworth
Distribucija The Rank Organisation
Datum(i) premijere
1. jul 1958 (1958-07-01)
Trajanje 123 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
ruski
njemački
italijanski
poljski
Budžet 1,680.000 $ (proc.)

A Night to Remember (sh. Noć za pamćenje) je britanski crno-bijeli historijski film iz 1958. godine, poznat po tome što se se decenijama smatrao najboljim prikazom potapanja broda RMS Titanic na filmu.

Nastao je na temelju istoimene knjige američkog historičara Waltera Lorda. Producent je bio William MacQuitty, rodom iz Belfasta, fasciniran brodom još otkako je kao dječak 1911. svjedočio njegovom porinuću. Scenario je bio prilično vjeran predlošku, iako je nešto veći naglasak stavio na lik drugog oficira Charlesa Lightollera, koga tumači Kenneth More. Sa druge strane, producenti su na snimanje kao savjetnike doveli neke od preživjelih sa broda, te inzistirali na što većoj autentičnosti scena. Kako bi se uštedilo na budžetu za specijalne efekte, dio scena je "posuđen" iz propagandnog filma Titanic napravljenog u nacističkoj Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Film je doživio brojne pohvale od historičara i preživjelih putnika. Jedan od gledatelja koje je fascinirao bio je i James Cameron, koji će mu odati hommage u svom daleko spektakularnijem i poznatijem filmu Titanic iz 1997. godine, koji je, za razliku od njega, bio predmetom kritika zbog nedostatka autentičnosti.

Vanjske vezeUredi