Školska pedagogija

Školska pedagogija je grana pedagogije koja se bavi teorijom škole kao posebne obrazovne ustanove ili radne organizacije.

Pregled uredi

Predmet izučavanja školske pedagogije su važna pitanja iz oblasti vaspitanja i obrazovanja u školi. Centralna pitanja bavljenja školskom pedagogijom su: struktura i realizacija nastavnih planova i programa, teorija škole kao specifične obrazovne ustanove ili organizacije rada, organizacija nastave (didaktičke teorije), proces vaspitanja i obrazovanja u školi (metodika). obrazovno-vaspitnog rada), položaj najvažnijih faktora u obrazovanju – obrazovni proces u školi, međuljudski odnosi u školi (pedagoška komunikacija), saradnja roditelja i škole, uloga stručnih i upravljačkih organa; pitanje upravljanja i nadzora nad radom škole, uloga i zadaci stručnih saradnika u školi; profesionalnu orijentaciju i usmjeravanje, metodologiju pedagoškog istraživanja u školi, pa čak i povratnu informaciju, tj. pitanja planiranja osoblja i politike upisa.

Zadaci školske pedagogije proizlaze iz njenog predmeta. Potrebno je napomenuti da se univerzalni, trajni i nepromjenjivi zadaci školske pedagogije ne mogu odrediti jer je ona živa i dinamična, otvorena promjenama poput živog i dinamičnog procesa odgoja i obrazovanja.

Neki od zadataka koji su aktuelni u ovom društveno-istorijskom trenutku su:

  • baviti se sistematskim proučavanjem nastanka i razvoja škole;
  • proučavati zakonitosti građenja i unapređenja vaspitanja i obrazovanja;
  • proučavati i unapređivati međuljudske odnose unutar nastavničkih, a posebno studentskih kolektiva, organizacija, udruženja, grupa;
  • izučavati i usavršavati teoriju nastave u cilju unapređenja obrazovne prakse;
  • proučavati i unapređivati odnose između nastavnika i učenika, nastavnika i roditelja učenika, kao i ulogu roditelja u organizovanju i realizaciji školskog obrazovanja;
  • pokrenuti i aktuelizirati pitanja savremenih trendova u pedagoškoj nauci (interkulturalna pedagogija, odgoj za mir i društveni napredak, ekopedagogija, pedagogija slobodnog vremena i dr.).

Razumijevanje školske pedagogije i predmeta njenog proučavanja moguće je samo u kontekstu opšte pedagogije kao nauke o obrazovanju i vaspitanju, budući da je nauka o obrazovanju i vaspitanju mlada (u poređenju, na primer, sa filozofijom i medicinom ). Svoju prvu afirmaciju doživjela je sa 19 godina. veka i naglo širenje tek 70-ih godina 20. veka. veka . Školska pedagogija je prvenstveno povezana sa pedagoškim naukama, posebno sa didaktikom, opštom pedagogijom, komparativnom pedagogijom, istorijom pedagogije, metodologijom pedagoških istraživanja. Takođe ima jake veze sa psihologijom, sociologijom, filozofijom i logikom .

Povezano uredi