Mashyakhat Dathīnah
مشيخة دثينة
šeikat
kraj 19. st.1967   
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Al-Hafa, od 1944 Mudia
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura šeikat
Historija
 - Uspostavljena kraj 19. st.
 - Ukinuta 1967

Šeikat Datina (arapski: مشيخة دثينة = Mašjakhat Dathinah, engleski: Dathina Sheikhdom) ponekad zvan i Konfederacija Datina, bio je vazalna feudalna država Britanskog Carstva, koja je postojala od kraja 19. vijeka do 1967. godine na jugu Arapskog poluotoka istočno od luke Aden, kao dio Protektorata Aden. Danas je teritorij ovog bivšeg šeikata dio jemenske Muhafaze Abjan.

Prijestolnica ovog šeikata bio je isprva trgovište Al-Hafa, a nakon 1944 gradić Mudia.

Historija uredi

Teritorij Datine krajem 19. vijeka nastanjivala su uglavnom dva plemena: Ahl al-Saidi i Olah (al-Ulah) koje je bilo podijeljeno u dvije grane: Ulah al-Khaur i Ulah al-Bahr.

Nakon što je Britanija zauzela luku Aden 1839. godine, ona je nastojala osigurati mir u neposrednom zaleđu luke Aden, zbog toga su počeli potpisivati Ugovore o zaštiti krajem 19. vijeka sa svim zatečenim plemenskih državicama u okružju Adena pa tako i sa plemenskim vođama iz zemlje Datina.[1] Tako je i Šeikat Datina, postao jedan od članova Protektorata Aden, sa svojih 8 hiljada stanovnika. Ovaj planinski kraj poznat je i kao Al-Hamdani, u njemu je većina stanovnika živjela je po rijetkim plodnim kotlinama vadija : Datina, Al-Har, Taran, Al-Ghamr, Al-Humajra, Al-Mavaran, Sab, Urufan, Maran, Azan i Dura. Najveći grad ovog planinskog slabo naseljenog područja i najveće trgovište bio je grad Al-Hafa, zvan i Suk al-Saidi (trgovište gospode) u njemu se svake godine sastajalo-plemensko vijeće Datine - majlis, koje je formalno upravljalo ovom državom. Po uputama britanskog savjetnika-admistratora 1944 sjedište ovog šeikata preseljeno je u grad Mudia, koji je bio bliži i dostupniji Adenu.

Datina se 1960 godine pridružila Federaciji Arapskih Emirata Juga, opet po uputama britanskog savjetnika-admistratora, tu odluku formalno je odobrilo plemensko vijeće - majlis. Od 1962 do 1967 godine Datina je bila u sastavu Južnoarapske Federacije, u tom periodu je promjenjen sistem vladanja, od 1965. godine plemensko vijeće - majlis, bira predsjednika-šeika za svaku godinu.

Posljednji šeik ove feudalne države bio je Abd al-Kadir ibn Šaja, on je razvlašćen 1967 [1]kad je ukinut Šeikat Datina, te osnovana Narodna Republika Južni Jemen, koja se ujedinila s Sjevernim Jemenom 22. maja 1990 u današnju državu Republiku Jemen.

Šeici Šeikata Datina uredi

  • plemensko vijeće,- kraj 19. vijeka - 1965
  • al-Husein ibn Mansur al-Jabiri,- 1965. - 6. april 1966.
  • Abd al-Kadir ibn Šaja,- 1966. - 14. april 1967. [1]

Pogledajte i ovo uredi

Bibliografija uredi

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (en)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule, 1839.-1967. (en)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (en)
  • WorldStatesmen - Države Protektorata Aden

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi