Đorđe Bosanac

Đorđe Bosanac (Pavlovac kod Grubišnog Polja, 1948. - Osijek, 29. V. 2006), glumac, istaknuti dramski umjetnik, član osječkog HNK-a od 1971. godine. Gimnaziju je završio u Virovitici i upisao zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti u zagrebu (ADU). Diplomirao je naknadno 1983. s polaznicima osječkog, dislociranog studija iste akademije.

Prvi nastup imao je 13. XI. 1971. godine u predstavi "Napola na drvetu" Petera Ustinova. U 35-ogodišnjem glumačkom stažu nanizao je brojne uloge, od visokog šekspirijanskog i krležijanskog repertoara do onih pučkog i robusnog karaktera: Bono u Šovagovićevom "Sokolu", McDuff u Shakespeareovom Macbethu, Štijef u Krležinom "Kraljevu", Jakov u Špišićevoj "Godini dobre berbe" sve do Djeda Mraza i Princa karnevala. Njegova posljednja umjetnička ostvarenja na osječkoj dramskoj pozornici bila su: Mak u Budakovom "Teštamentu", Ligniere u Cyranu de Bergeracu Edmonda Rostanda , gradski senator Božidar Burić u "Samu čovjeku" Ive Kozarčanina i Prestopil u "Događaju u mjestu Gogi" Slavka Gruma.

Glumio je i u mnogim drugim predstavama: "Neprijatelj naroda, Adam i Eva / Hrvatska rapsodija", "Pravac nebo", "Mačak u vreći", "Na tri kralja", "Utvare", "Tako je ako vam se čini", "Inoče", "Male komedije", "Romeo i Giulietta", "Plava soba", "Rodbinske veze", "Jedan dan istine", "Kažiprst", "Jug 2", "Ujak Vanja", "Idiot", "Vodena koka"...

Nemirnog duha u osječkom HNK-u proveo je glavninu profesionalne karijere, ali je bio i glumac (nešto manje od dvije godine i direktor) Dječjeg kazališta u Osijeku, glumac Kazališta Komedija u Zagrebu, slobodni umjetnik... U posljednje vrijeme bio je i reditelj amaterskog dramskog ansambla KUD-a "Branko Radičević" iz Pačetina i pripremao predstavu "Čudesna sprava" u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima.

Oprobao se u svim dramskim žanrovima, u mjuziklu i opereti, u dječjem i lutkarskom kazalištu, na radiju, televiziji i filmu. Svojedobno je vodio, osmišljavao i igrao u njemu histrionski Teatar u koferu.

Njegov otac Branko Bosanac, koji je umro 1997. godine, bio je tridesetak godina istaknuti glumac Kazališta Virovitica. Kolege i prijatelji zvali su ga Đoko i Đole, čak i Đo.


Izvor: