Za ostale upotrebe, v. Čalije (razvrstavanje).


Čalije je otmeno stambeno naselje u Nišu, u Nišavskom upravnom okrugu. Administrativno pripada Gradskoj opštini Pantelej, najstarijoj opštini u Nišu. Sagrađeno je početkom 1990-ih godina 20. veka. U samom naselju nalaze se brojne privatne klinike i državni vrtić. Takođe, tip naselja se bazira na rezidencijalnoj osnovi.

Čalije
Pošalji fotografiju
Grad Niš
Opština Pantelej
Čalije na mapi Niša
Čalije
Čalije
Čalije (Niša)


Koordinate: 43° 19′ 57" SGŠ, 21° 56′ 21" IGD

Čalije je deo Niša u kojem žive mnoge poznate ličnosti, političari i preduzetnici.

Ime i postanak uredi

U prošlosti na mestu današnjeg naselja bilo je puno njiva, a zbog blizine auto-puta, često su tu odmarali putnici. Naziv Čalije potiče od naziva biljke čalija koja je pokrivala celu površinu naselja. Tom biljkom su ljudi ograđivali obore sa stokom da bi je spasili od divljači. I dan danas u naselju postoji deo gde se nalaze Čalije, kao znak sećanja na istoriju naselja. Nakon izgradnje naselja sve ulice dobijaju nazive po biljkama. Najpoznatije ulice su: Borova, Mirisnih Vrba, Ružina itd. U prošlosti je pored samog naselja proticala Brenička reka, koja je vremenom presušila, a na njenom mestu nikle su velelepne zgrade i rezidencije.


Karakteristike uredi

Jedan od najlepših i našumovitijih delova Niša. Naselje uglavnom čine privatne kuće, među kojima je dvadesetak vila izuzetne arhitektonske vrednosti. Na obodima naselja, tokom 2000-ih izgrađene su savremene stambene zgrade. U naselju živi dosta preduzetnika, političara i javnih ličnosti. Glavne i najprometnije ulice su: Matejevački put, ulica Mirisnih Vrba i Borova ulica. Svojevrstan centar naselja predstavlja Borova ulica u sklopu koje se nalaze brojne privatne klinike i restorani. Po planu razvoja u samom centru naselja u planu je izgradnja Pravoslavne crkve, kao i škole. Urbanistička slika naselja je donekle narušena nelegalnom gradnjom početkom 2000-ih godina.

Saobraćaj uredi

Do Čalija se može doći gradskom autobuskom linijom Bubanj—Čalije (linija br. 4) koja ima više stajališta u naselju, kao i prigradskim linijama PAS Niš—Knez Selo (linija br. 15) i PAS Niš—Gornji Matejevac (linija br. 15L) koje imaju stajalište kod samog ulaza u naselje. Neposredno pored naselja sa severne strane od naselja prolazi međunarodni autoput E80.


Vanjske veze uredi