Val di Noto (sicilijanski: Val di Notu) je ime historijske provincije Sicilije[1], koja se prostirala na jugoistoku otoka. Val ne znači dolina, i nema nikakve etimološke veze sa latinskim, već dolazi od arapskog vali guverner a Noto je dodan nazivu zato jer je u njemu bilo sjedište saracenskog valije.

Kasnobarokni gradovi regije Val di Noto
Svjetska baštinaUNESCO
 Italija
Registriran:2002. (26. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Danas je Val di Noto poznatiji kao lokalitet svjetske baštine koji se sastoji od 7 sicilijanskih gradova;

Karta provincije Val di Noto iz 1808. doba kad je bila najveća

Ti gradovi su nakon katastrofalnog potresa iz 1693. koji ih je gotovo uništio, temeljno obnovljeni u duhu baroka. Obnovu je u ime sicilijanskog kralja vodio Vojvoda (duca) od Camastre, koji je angažirao lokalne arhitekte za taj zadatak. Tragedija je omogućila arhitektima da gradove isplaniraju prema tadašnjim vrlo modernim urbanističkim idejama, i tako dokinu dotadašnju srednjovjekovnu zbijenost i kaotičnost. Svi su podignuti u duhu kasnobaroka i tako su ispali vrlo homogeni, pa se taj tip baroka, danas zove Sicilijanski barok.

Historijska regija Val di Noto uredi

Val di Noto je jedna od historijskih provincija Sicilije, kako je otok administrativno bio je podijeljen od vremena Normana sve do 1812.[1] Za vladavine švapskih Hohenstaufenovaca i francuskih Anžuvinaca teritorij Val di Nota bio mali i prostirao se po unutrašnjosti do rijeke Salso na sredini Sicilije. Od kad su Sicilijom zavladali španjolski Aragonci, granice Val di Nota raširile su se od afričke obale Sicilije do Jonskog mora i rijeke Alcantara na sjeveru.[1] Sve do nedavno u Val di Noto održavao se feudalizam.

Od kad je Sicilija postala dio Kraljevine dviju Sicilija - 1817., Zakonskim aktom iz 1817., teritorij Val di Nota je podijeljen na tri nove vali Kataniju, Sirakuzu i Caltanissettu.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Val di Noto (talijanski). Trecani enciclopedia Italiana. Pristupljeno 10. 06. 2013. 
  2. Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily) (engleski). UNESCO. Pristupljeno 08. 06. 2013. 

Vanjske veze uredi