The Italian Job

Za ostala značenja, vidi The Italian Job (razvrstavanje).

The Italian Job (sh. Italijanski posao), u bivšoj Jugoslaviji prikazan pod naslovom Posao u Italiji, je britanski akcijski film snimljen 1969. godine u režiji Petera Collinsona, poznat kao jedno od klasika žanra i najpopularnijih ostvarenja britanske kinematografije.

The Italian Job
Pričekajte minutu, imam dobru ideju, umjetnička instalacija Richarda Wilsona koja rekonstruira antologijsku scenu filma, postavljena povodom Londonske olimpijade 2012. godine
RežijaPeter Collinson
ProducentMichael Deeley
ScenarioTroy Kennedy Martin
UlogeMichael Caine
Noël Coward
Benny Hill
Raf Vallone
Tony Beckley
MuzikaQuincy Jones
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaJohn Trumper
StudioOakhurst Productions
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
2. 6. 1969 (1969-06-02)
Trajanje99 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Protagonist, čiji lik tumači Michael Caine je profesionalni londonski kriminalac koji nakon izlaska iz zatvora doznaje za plan za spektakularnu pljačku u Torinu koji je izradio njegov italijanski kolega i prijatelj prije nego što ga je likvidirala lokalna mafija. Radnja prikazuje kako ga odlučuje izvesti, pri čemu mu pomoć iz zatvora pruža londonski gangsterski bos (čiji lik tumači Noël Coward), ali mu se suprostavljaju mafijaši (čijeg šefa tumači Raf Vallone).

Scenario za The Italian Job je napisao Troy Kennedy Martin i na njega je u znatnoj mjeri uticao antiestablišmentski duh tadašnjeg doba, ali i ironično prikazivanje britanskih kriminalaca kao patriota koji se sa njihovim italijanskim kolegama nadmeću poput fudbalskih reprezentacija. Film je također prožet sa dosta humora, a tome je doprinio i angažman popularnog komičara Bennyja Hilla kome je relativno malena, ali upečatljiva uloga profesora angažiranog za pomoć pri pljački bila jedan od najistaknutijih filmskih nastupa u karijeri. The Italian Job je, međutim, daleko snažniji dojam napravio antologijskim akcijskim scenama vožnje Mini Cooperima torinskim ulicama, ali isto tako antologijskom završnom scenom koja predstavlja jedan od najspektakularnjih cliffhangera u historiji filmske umjetnosti.

The Italian Job je godine 2003. dobio svoj remake u obliku istoimenog hollywoodskog filma, a 2012. je u Bollywoodu snimljena verzija pod naslovom Players.

Uloge uredi

Noël Coward, koji tumači lik Bridgera, bio je krsni kum režisera Petera Collinsona. Lik Bridgerovog pomoćnika Keatsa je tumačio Graham Payn, Cowardov dugogodišnji partner. Lana Gatto je bila umjetničko ime Hazel Collinson, supruge Petera Collinsona. Stanley Caine, brat Michaela Cainea se pojavljuje u ulozi jednog od članova Crockerove bande. Jednog od njenih članova tumači i Robert Powell u svojoj prvoj filmskoj ulozi. Frank Kelly se, također u prvoj filmskoj ulozi, pojavljuje kao jedan od zatvorskih čuvara. Američki distributer Paramount je, pak, htio da glavnu ulogu umjesto Cainea tumači Robert Redford.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi