Mafija (italijanski: mafia) je naziv za zločinačko udruženje koje potiče sa Sicilije u 19. vijeku kada je bilo poznato pod imenom La Cosa Nostra (italijanski: naša stvar). Predstavlja relativno labavo organizirani savez bandi kriminalaca koje dijele sličnu strukturu i kodeks ponašanja u kome je jedan od ključnih elemenata omerta ili "zakon šutnje". Grupe, poznate kao "porodice" ili "klanovi", obično svoje kriminalne aktivnosti imaju ograničene na točno određeno područje - gradove ili pojedine četvrti.

Mafija je zahvaljujući ekonomskoj migraciji sa Sicilije krajem 19. i početkom 20. vijeka dobila svoje podružnice u prekomorskim zemljama kao što su Australija, Kanada i SAD, gdje se 1920-ih i 1930-ih, zahvaljujući specifičnim društveno-ekonomskim okolnostima počinje razvijati italo-američka mafija. Ona je, zahvaljujući Hollywoodu i drugim oblicima popularne kulture postala najpoznatijom od svih grupa organiziranog kriminala na svijetu.

Izraz mafija je, s vremenom, postao sinonim za svaku jaču ili veću kriminalnu organizaciju, tako da se danas npr. govori o albanskoj, crnogorskoj, hercegovačkoj ili ruskoj mafiji.

Eksterni linkovi uredi