Srednji prst (gesta)

Srednji prst ili cajper je ručna gesta u kojoj je srednji prst uzdignut, drugi prsti obično stisnuti u šaku, a nadlanica okrenuta od gestikulatora. U mnogim kulturama, napose zapadnjačkima, isticanje ili pokazivanje srednjeg prsta smatra se opscenim, njime se izražava umjeren do krajnji prezir i u neverbalnoj komunikaciji označava isto što i vulgarizmi »odjebi«, »jebi se« itd.[1] Osim za izražavanje prezira, gesta se katkad također koristi iz zabave ili humora.

Ispruženi srednji prst.

Srednji prst datira iz antičke Grčke, a koristio se također u antičkom Rimu. Historijski, gesta je predstavljala falus. U nekim modernim kulturama stekla je sve veću prepoznatljivost kao znak nepoštovanja, a često je koriste muzičari (napose u hardcore punk bendovima i reperi), glumci, celebriteti, sportaši i političari. Većina gestu i dalje smatra opscenom. Kažiprst i prstenjak polusavijeni uz srednji prst u suvremeno se doba povezuju s prikazom testisa.[2]

Cinički filozof Diogen, prikazan na slici J.-L. Gérômea, s velikom zemljanom posudom u kojoj je živio; kada su stranci u krčmi izrazili želju da makar nakratko vide velikog oratora Demostena, Diogen je navodno ispružio srednji prst i uzviknuo »ovo je, za vas, demagog Atenjana«.[3]

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Skok, M. i Babić, V. (2012). Ruke u komunikaciji. Pristupljeno 27. siječnja 2017.
  2. Rosewarne, Lauren (2013). American Taboo: The Forbidden Words, Unspoken Rules, and Secret Morality of Popular culture. str. 51. 
  3. Diogen Laertije. „Lives of Eminent Philosophers VI.2.34” (starogrčki). Perseus Project. Pristupljeno 11. srpnja 2012. 

Eksterni linkovi uredi